Kartal Emekçi Kadın Komisyonu kuruldu

Kartal Emekçi Kadın Komisyonu, "Anlatılan senin hikayendir" başlıklı toplantı ile kuruluşunu ilan etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 29 Aralık 2013
  • 23:37

Kartal Emekçi Kadın Komisyonu, 29 Aralık Pazar günü saat 14.00’te Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde yaptığı etkinlikle kuruluşunu ilan etti. Kadın İstihdam Paketi’nden Haziran Direnişi’ne kadar bir dizi sorun hakkında tartışarak bunlara dair mücadele planı ortaya koydu.

 

“Emekçi kadınların sesi olmak için toplandık”

Etkinlik “Anlatılan senin hikâyendir!” şiarlı ozalitin olduğu sahnede, etkinlik kapsamında dünyada ve Türkiye’de ezilen, sömürülen, tacize, tecavüze, şiddete uğrayan kadınların yaşamlarından örnekler verilerek kim olup-olunmadığı ve niçin toplanıldığına dair bir anlatımla başlandı.

“İlk önce bu düzenin ne olduğunu anlamak için toplandık, sonra çözüm üretmek için. Ezilmemek, emeğimizin karşılığını almak için topladık. Bu bozuk ve sona yaklaşmış düzeni değiştirmek için toplandık. Hakkımızı aramak ve almak için toplandık. Nerede bir emekçi kadın haksızlığa uğruyor, onun buradaki sesi olmak için toplandık. Bizi ezenleri korkutmak için toplandık. Ezilmemek için toplandık. Meselenin sadece kadın erkek eşitsizliğinden ibaret olmadığını, bu sistemin herkesi ezdiği, emeğini sömürdüğü ve bunun için savaşmamız gerektiği için toplandık. Sessiz, sedasız haksızlıklara göz yumarak yaşamanın onursuzca olduğunu bildiğimiz için toplandık” sözleriyle biten konuşma alkış ve sloganlarla karşılandı.

Açılışın ardından, kadın emeği üzerindeki sömürüyü anlamanın insanlık tarihini anlamakla eşdeğer olduğu söylenerek bu tarihi anlatmak üzere emekçi bir kadın sahneye çağrıldı. Söz alan emekçi kadın ilkel komünal dönemden, köleci topluma, feodal sistemden günümüz kapitalizmine kadar insanlık tarihini ve kadının rolünü kısa ve özlü bir biçimde sundu. Bu çerçevede günümüzde kadına biçilen misyonun kader olmadığını ifade ederek mücadele çağrısı yaptı

Konuşma sonrasında Emekçi Kadın Komisyonu’nun hazırlamış olduğu “Gezi Direnişi ve Kadınlar” isimli sinevizyon gösterimine geçildi. Sinevizyon ilgi ile izlenerek sonlandırıldı.

Roboski’de katledilenlerden birinin annesinin yıl dönümünde vefat etmesi ve Mehmet Ayvalıtaş’ın annesinin ölümünde sorumlunun devlet olduğu hatırlatıldı. Emekçi Kadın Komisyonu adına sistemin bunalımlar, savaşlar ve devrimler döneminde olduğu belirtildi ve emekçilerin mücadelesinin önemine vurgu yapılarak saldırıların kapsamına değildi. UİS ve Kadın İstihdam Paketi’nin amaçlarına ve neler getireceğine dair bir sunum gerçekleştirildi. Bu tasarının toplamda işçi sınıfına yönelik saldırının parçası olduğu, kadının tamamen köleleştirilmesine ve eve kapatılmasına dair bir plan olduğu, bunun emekçi kadınlara birşey getirmeyeceği, aksine birçok şeyi götüreceği söylendi. Bu kısımda mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Hakkın veya hukukun sokaktaki mücadele olmadan hiçbir zaman sağlıklı uygulanamayacağı söylenerek Emekçi Kadın Komisyonları’nda örgütlenme çağrısı yapıldı.

 

Çözüm mücadelede

Konuşma alkışlarla karşılanırken sahne Avukat Zeycan Balcı Şimşek’e bırakıldı. Avukat Zeycan Balcı Şimşek, her yerde kadınların %50 olmasına rağmen temsiliyetin genelde erkeklerde olduğunu söyledi. Kadın İstihdam Paketi ile kadınların yasal haklarını anlatan Şimşek, kırıntı düzeyinde olan yasal hakların dahi bugün uygulanmadığından hatta kadının yedek iş gücü olarak kullanıldığından ve eve kapatılmaya çalışıldığından söz etti. Kadın İstihdam Paketi üzerine sunumdan sonra yasal olarak emekçi kadınların haklarına değinen Şimşek, çözüm yolu olarak mücadeleyi gösterdi.

 

“Kadın-erkek el ele mücadeleye!”

Şimşek’in konuşmasının ardından etkinliğe kısa bir ara verildi. 15 dakikalık aranın devamında serbest kürsü bölümü ile etkinlik başladı. Serbest kürsü ve soru cevap bölümüyle katılımcıların soruları cevaplandı ve Kartal’da neler yapılacağı üzerine konuşuldu. Daha sonraki dönemlerde Kartal Emekçi Kadın Komisyonu’nun aylık etkinlikler düzenlemesine ve daha fazla emekçi kadına ulaşmaya karar verildi. Katılımcılardan biri bunun bir tek kadınlara yönelik değil toplam olarak işçi ve emekçi erkek, çocuk herkesle yapılması gerektiğini ve kadın-erkek birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu bölümde Üç Fidan Gençlik Kültür Evi adına da bir konuşma gerçekleştirildi. Kadın sorunun kapsamına dair kısaca değinilen konuşma toplumsal olan bir sorunun toplumsal çözümle yani devrimle ve sosyalizmle mümkün olduğu söylendi. Kadın-erkek mücadelesinin ortaklığına dikkat çekildi.

Kadının kurtuluş mücadelesinin işçilerin kurtuluş mücadelesinden bağımsız olmadığı ve sosyalizm mücadelesi ile birleştirilemediği sürece kadının kurtuluşunun mümkün olamayacağı belirtildi.

Bir çok işçi, emekçi, kadın, erkek ve gencin söz aldığı bu bölüm de yapılan planlamalarla ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal