Kayıt dışı çalışma oranları hakkında bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışanlar içinde kayıt dışı istihdam oranının yüzde 35,08 olduğunu, bu oranın yaklaşık 8 milyon 900 bin kişiye karşılık geldiğini açıkladı.
Konuyla ilgili verilen bir soru önergesini yanıtlayan Çelik, TÜİK tarafından hazırlanan hanehalkı işgücü anketi sonuçlarına göre 2013 yılı Kasım ayı itibarıyla kayıt dışı istihdam oranının yüzde 35,08 olduğunu söyledi. Yani resmi rakamlara göre yaklaşık 8 milyon 900 bin işçi kayıt dışı çalışıyor.
Kayıt dışı çalışma ise şu şekillerde gerçekleşiyor: Sigorta primlerinin SGK’ya bildirilmemesi, sigortaya bildirilen sigorta prim gün sayısının gerçekten az bildirilmesi ve işçinin aldığı ücretin çok altında sigortaya bildirilmesi.
Çalışma Bakanı Çelik, kadınlar arasındaki kayıt dışı istihdam oranının yüzde 50,42 iken, erkekler arasında yüzde 28,62 olduğunu kaydetti. Bu, erkeklere göre daha fazla kadının kayıt dışı çalıştırıldığı anlamına geliyor.
Yine bakanlık verileri kayıt dışılığın en çok yaşandığı yer tarım işkolu olmakta. TÜİK verilerine göre 2013 yılı Kasım ayı itibarıyla kayıt dışı istihdam oranının tarım işkolunda yüzde 82,21, sanayide yüzde 24,27, hizmet işkolunda ise yüzde 19,87.
Bu rakamlar kadınların kapitalist sistemde yaşadığı eşitsizliklere de örnek olmakta. Kadın işçiler sömürüde de eşit değil.