Dünya Sağlık Örgütü kadın sünnetini, “Tıbbi olmayan nedenlerle kadınların üreme organlarını yaralayan her türlü prosedür” olarak tanımlıyor. Dünya genelinde 200 milyon kadın sünnete maruz bırakılmış.
BM’nin verilerine göre 10 yıl içerisinde 70 milyon kız çocuğu daha sünnet edilme tehlikesi altında. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde 200 milyon kadın ve kız çocuğunun sünnet edildiğini açıkladı ve şunları belirtti: “Kadın sünneti sadece bir insan hakkı ihlali değil, aynı zamanda buna maruz kalan pek çok kadının fiziksel ve psikolojik sağlığını ciddi ölçüde etkileyen bir uygulamadır.”
Kadın sünnetinin 30 Afrika ve Asya ülkesinde yaygın olduğu belirtiliyor. BM verileri ise Somali, Gine ve Cibuti’de kadınların yüzde 90’nın sünnetli olduğunu söylüyor. Yine Birleşmiş Milletler’in verilerine göre yasal olarak kadın sünneti yasak olmasına rağmen Mısır’da 15 ila 19 yaşlarındaki kadınların yüzde 81’i sünnete maruz bırakılmış. Irak’ta ise 2018 yılı verilerine göre 5 ila 49 yaş arasındaki kadınların yüzde 37’sinden fazlası sünnete maruz bırakılmış.