Kadını çifte sömürüye mahkum eden özel mülkiyet düzeni 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla DİSK Genel-İş tarafından hazırlanan Kadın Emeği Raporu’nda bir kez daha gözler önüne serildi.
AKP şeflerinin 8 Mart ikiyüzlülüğü gerçeği örtemiyor
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yaklaşmasıyla kadınları ikiyüzlü söylemlerle el üstünde tutarak görüntüyü kurtarmaya çalışan sermaye devletinin şefleri konuşadursun, toplumsal ilişkilerde kadınların ikincil konuma itildiği apaçık bir şekilde orta yerde duruyor.
DİSK Genel-İş tarafından hazırlanan Kadın Emeği Raporu’nda, kapitalist özel mülkiyet düzeninin çalışma ve yaşam koşullarında kadın-erkek eşitsizliği ortaya kondu. Raporda, kadınların evde maruz kaldığı sömürünün yanı sıra erkeklere kıyasla, düşük ücret, sendikalaşma oranları, daha uzun süreli çalışma, kadın işsizliğinde görece daha fazla artış ve düşük istihdam gibi başlıklara öne çıktı.
Çifte sömürü gerçeği
İşçileri kadın-erkek ayırmadan sömüren; emeklerinin karşılığını ödemeyerek gasp eden kapitalist özel mülkiyet düzeni, kadınları ise çifte sömürüye mahkum ediyor. Fabrikaların dışında da kadınlar emeğinin karşılığı olmadan çalıştırılarak köleleştiriliyor.
Kadınların ‘ücret’ dahi olmadan evde çalışmaya mahkum edildiği gerçeği rapordaki verilerle bir kez daha ortaya kondu. Bu gerçeğe, çarpıcı bir şekilde “Türkiye’de günde her 4 kadından 3’ü ücretsiz çalışıyor” ifadeleriyle işaret edildi. Raporda TÜİK’in 2015 Zaman Kullanımı Anketi hatırlatılarak, ‘ev ve aile bakımı’ için kadınların günlük 4 saat 17 dakika, erkeklerin ise 51 dakika ayırdığına dikkat çekildi.
Kadınlar fabrikalarda da daha çok sömürülüyor
Öte yandan raporda; çalışma alanlarında, fabrikalar ve atölyelerde de kadın emekçilerin daha fazla sömürüldüğüne değinildi. Bunu gösteren veriler arasında ise ücret eşitsizliği, kadınların daha uzun süre çalıştırılması ve daha düşük sendikalaşma oranı üzerinde durulan raporda, ücret eşitsizliği sıralamasında Türkiye’nin 145 ülke arasında 98. sırada yer aldığı hatırlatıldı. Kadınların erkeklere göre günlük 23 dakika daha fazla çalıştığı belirtildi. Kadınların sendikalaşma oranı yüzde 7,6 olurken erkeklerin yüzde 13 olduğu ifade edildi.
İşsizlik de kadınları daha çok etkiliyor
Kadın-erkek eşitsizliğinin göze çarptığı bir diğer başlık da işsizlik verileri oldu. Kadınların geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 27,9 olduğuna yer verilen raporda, işsizlik oranının kadınlarda daha çok arttığı dile getirildi. Buna göre Kasım ayı TÜİK verilerinde erkeklerde 0,8 puanlık artış olduğu, kadınlarda ise 3 puanlık artış olduğu söylendi.
Kadınların çalışma hayatına katılamadığı gerçeğine de dikkat çekilen raporda, TÜİK verilerine göre 11 milyon 45 bin kadının çalışma hayatına katılamadığı belirtildi.