“İyi hal değil ağırlaştırılmış müebbet!”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İzmir’de gerçekleştirdiği eylemle davalarda verilen ‘iyi hal indirimini’ protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Nisan 2015
  • 18:52

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu “kadın katillerine indirim değil, ağırlaştırılmış müebbet” şiarıyla İzmir’de eylem gerçekleştirdi. Kıbrıs Şehitleri Tansaş önünde toplanan kadınlar buradan Sevinç Pastanesi önüne yürüdüler. Eylemde “kadın katillerine indirim değil, ağırlaştırılmış müebbet” pankartı açıldı. Öldürülen kadınların resimleri ve taleplerin yazılı olduğu dövizler taşındı.

Sevinç Pastanesi önüne gelindiğinde ilk önce kadın cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin ailelerine söz verildi. Eşi tarafından öldürülen Zerrin Canol’un abisi, Pınar Ünlüer’in babası, Sedef Berberoğlu’un annesi ve Nuray Çelik’in annesi konuşma yaptı. Ailelerin konuşmalarında ortak vurgu, her gün kadınların öldürülmeye devam ettiği ve Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı’nın kadın ölümlerini izlediği oldu. Katillerin ağır ceza almamaları eleştirildi. Bakanların ve devlet yetkililerin “kendi çıkarları” için yasaları hemen çıkardıkları ama söz konusu kadın cinayetleri olduğunda hafif cezalarla atlatılıp, ağırlaştırılmış hapis cezası vermedikleri gibi bu yasayı da çıkarmamaları protesto edildi.

Aileler, “kravat taktı, takım elbise giydi, mahkemede boyun bükük durdu” gibi yorumlar yapılıp katillerin ‘iyi halden’ serbest kaldığı ya da çok az ceza aldığını belirterek, bu anlayış tarzını kınadıklarını ifade ettiler.

Aileler Başbakan ve Cumhurbaşkanına şöyle seslendiler:”Bu öldürülen kadınlar sizin kızınız, akrabanız olsaydı yine böyle rahat mı davranacaktınız. Katililerin elini kolunu sallayıp gezmesine göz mü yumacaksınız. Bizlerin yüzüne bakıp kadın cinayetlerine son vereceğinizi söylüyorsunuz. Hani, nerede. Her gün kadınlar ölüyor, aileler acı içinde kıvranıyor. Sizin mahkemeler de iyi halden onları salıyor. Kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet verin ki bizim de acımız biraz azalsın. Siz hiç evlat yokluğu tatmadınız, bizim halimizden anlamıyorsunuz.”

Eylemde plaformun İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural söz aldı. Kural, yıllardır kadın cinayetlerine karşı meydanları doldurduklarını söyleyerek başladığı konuşmasında, katillerin cezalarının ağırlaştırılması için meclise gittiklerini, bakanlarla görüştüklerini ifade etti. Kural, sokakları boş bırakmadıkları için kadın cinayetlerini devletin gündemine soktuklarını belirtti.  Özgecan cinayetinden sonra tüm toplumun ayağa kalktığını vurgulayan Kural, Özgecan’ın katillerinin ağırlaştırılmış müebbet cezası alması için mücadele edeceklerini söyledi. Kadın cinayetlerinin cezasız kalmaması için tüm toplumu duyarlılığa davet ederek konuşmasını sonlandırdı.

Eylem Grup Melodika’nın müzik dinletisi ile bitti. Eyleme KESK Kadın Meclisi ve ÖDP’li kadınlar destek verdi.

Yürüyüş ve eylem boyunca “Kadın katillerine indirim yok!”, “Kadın katillerine indirim değil ceza!”, “Kadın cinayetlerini durduracağız!”, “Başka Özgecanlar olmasın!”sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

İLİŞKİLİ HABERLER