Haziran 2021'de 18 kadın öldürüldü

KCDP'nin yayınladığı 2021 Haziran ayı raporuna göre 18 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Temmuz 2021
  • 18:47

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 2021 Haziran ayı raporunu yayınladı. Raporda Haziran ayı kadın cinayetleri şu şekilde ifade edildi:

“Bu ay 18 kadın cinayeti işlenmiş, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 4’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken, 2’si ekonomik nedenler bahane edilerek öldürüldü. 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Yine kadın katilleri “yakınları”

İllere göre Haziran ayının kadın cinayetleri verilerinin ardından, Haziran ayında cinayet ya da cinayet şüphesiyle yaşamını yitiren kadınların isimlerinin yer aldığı raporda kadınların kimler tarafından öldürüldüğü konusunda şu veriler aktarıldı:

“Haziran ayında öldürülen 18 kadının 10’u evli olduğu erkek, 2’si akraba, 2’si tanıdık biri, 1’i baba, 1’i birlikte olduğu, 1’i eskiden birlikte olduğu, 1’i eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürülmüştür.”

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Raporda Haziran ayında “Kadınların 9’u evinde, 3’ü sokak ortasında, 2’si işyerinde, 1’i otel, 1’i ıssız yerde, 1’i okul önünde öldürülmüştür. 1 kadının ise öldürüldüğü yer bilinmemektedir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 50’si evlerinde öldürüldü” ifadelerinin ardından kadınların hangi silahlarla katledildiği aktarıldı ve yaşamını yitiren kadınların çalışma durumunun hala tespit edilemediği belirtildi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz!”

Raporda İstanbul sözleşmesi hakkında şu ifadeler kullanılarak mücadele vurgusu apıldı:

“19 Haziran’da İstanbul Maltepe’de, Türkiye’nin dört bir yanındaki kadın ve LGBTİQ+ örgütleriyle bir araya gelerek İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz mitingindeydik. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak 71 ilden gelen kadınlar ve LGBTİQ+lar ile “Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula!” diyerek bulunduk. LGBTİQ+ Meclisleri de “Eşitlik ve Özgürlük İçin İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” pankartları ile mitingteydi. İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çıkılma tarihi olan 1 Temmuz öncesi Türkiye’nin pek çok yerinden gelen kadınlar ve LGBTİQ+larla düzenlenen bu miting, alınan bu hukuksuz kararı kabul etmediğimizin ve direncimizin güçlü bir kanıtıdır. Ülkede kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete karşı sözümona önlem alanlara, sözleşmeden çekilmeyi destekleyenlere, kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümlerinde etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürütmeyenlere, kadınlara ve LGBTİQ+lara yönelik ayrımcılıkları derinleştirmeye çalışanlara, eylemlerimize engel olanlara karşı güçlü ve kararlı mücadelemizle her zaman meydanlara olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kadın cinayetleri, istismar, taciz davaları hakkında bilgi verilen raporda Crakers Pizza işçilerinin gasp edilen haklarını elde edeceği, Kadıköy Anadolu Lisesi'nin lise olarak kalacağı vurgulanarak Onur haftası / günü eylemleri ve saldırılar anlatıldı.

“6284 ve sonuçları”

“Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik bilgilerinin değiştirilmesine kadar birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor. Kadınları korumak ve şiddeti önlemek için getirilen 6284 sayılı kanun yasalaşması İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından mümkün olabilmiştir” 

6284'ün yaşama geçirilmemesinden kaynaklı gerçekleşen kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet örnekleri sıralanan rapor Haziran ayında gerçekleşen kadın cinayetleri hakkında bilgi verilerek bitirildi.