Hastanede yaşanan tacizin ilk duruşması 8 Aralık'ta

Ereğli Ağız Diş Sağlığı Hastanesi'nde dönemin başhekimi ve hastane müdürü tarafından tacize uğrayan kadın işçilerin ilk duruşması 8 Aralık'ta görülecek.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Ekim 2020
  • 13:42

Zonguldak Ereğli Ağız Diş Sağlığı Hastanesi’nde dönemin başhekimi Yüksel Tuncer ve Hastane Müdürü Ercan Özen’nin farklı zamanlarda fiziksel ve sözlü cinsel tacizine uğrayan 3 kadın çalışan cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Davanın ilk duruşması 8 Aralık'ta Ereğli 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

“İşyerlerinde tacize uğrayan tüm kadınların onuru için mücadelemizi sürdüreceğiz”

Hastanede tıbbi sekreter olarak çalışan kadınlar dava öncesinde İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne temizlik görevlisi olarak sürgün edildi. İşyerinde aylardır kendilerine mobbing uygulandığını ifade eden kadınlar, “İşyerlerinde tacize uğrayan tüm kadınların onuru için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“Tacize uğramasına rağmen susmak zorunda kalan kadınlara ışık olmak için mücadele ediyoruz.”

Başhekim Tuncer’in, kendisini ve hastanede görevli kadın personelleri defalarca taciz ettiğini belirten kadın işçi şunları ifade etti:

“Tepki gösterince de görev tanımımızda olmayan işleri bize yaptırmak istediler. Yine bu konuları konuşmak için gittiğim hastane müdürü Ercan Özen de sözlü tacizde ve sarkıntılıkta bulundu. İşten atılma korkusuyla karşı çıkmak ve odadan kovmak dışında bir şey yapamadım. Geceleri uyuyamaz oldum. Psikolojik travma geçiriyordum. Zamanla benim gibi tacize uğrayan kadın personeller olduğunu öğrenince birlikte dava açmaya karar verdik. Mahkemede personel arkadaşlarımızın şahitliğinin yanında elimizde mahkemeye sunulmak üzere başhekimin beni tacizini doğruladığı kendi ses kayıtları var. Bu davayı açmamızın sebebi hem onurumuzu korumak hem de tacize uğramasına rağmen susmak zorunda kalan kadınlara ışık olmak. Yasal mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Gerekirse İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim. Yeter ki yanlarına kalmasın”

“Tacizciler hastanede, biz sürgün edildik.”

Yaklaşık 11 yıldır hastanede görev yapan 28 yaşındaki Hasret Şengül ise son bir yıl içinde 5-6 kez tacize uğradığını belirterek şunları söyledi:

“CİMER, Sağlık Bakanlığı, Mobbingle Mücadele Derneği, Kamu Denetçiliği Kurumu, AKP Zonguldak İl Başkanı ve 3 AKP Zonguldak Milletvekiline ulaşarak yaşadığımız taciz olayını anlattık. Bizi dinlediler ama kimseden destek göremedik. Evli olduğu için adının açıklanmasını istemeyen ve hastane müdürünün pandemi döneminde evine davet ederek cinsel tacizde bulunduğu diğer kadın arkadaşımızla birlikte sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Bizim gibi işyerinde tacize uğrayan kadınlar susmasın diye. Çünkü ben utanılacak bir şey yapmadım. Ama utanması gerekenler hâlâ o hastanede görevde. Biz ise görev tanımımıza aykırı olmasına rağmen temizlik görevlisi olarak sürgün gönderildik. Aylarca mobbinge uğradık. Korkudan mesai arkadaşlarımız bile bizimle konuşamıyor. Konuşan arkadaşlarımız ise tehdit ediliyor. Şikayetçi olduktan sonra hastane müdürü Ercan Özen beni yanına çağırarak, 'Bana bir şey olmaz, boşuna uğraşmayın' dedi. Çünkü siyasiler arkasında durdu. Savcılık iddialarımızı somut ve ciddi bularak dava açılmasını talep etti ve açıldı ama 'Tacize dur' deyip hakkımızı aradığımız için biz sürgün edildik. Yaşayarak gördük ki, bu ülkede kadının adı yok. Şu an 10 gün raporlu olduğumuz için yeni görevimize başlamadık. Biz taciz karşısında suskun kalsaydık kim bilir kaç arkadaşımız daha tacize uğrayacaktı. Şu ana kadar yalnız bırakıldık. Bundan sonraki süreçte kadın örgütlerinin desteğini yanımızda görmek istiyoruz. Bedeli ne olursa olsun onur mücadelemiz sonuna kadar devam edecek”