“Fail Ercan Akkaş tutuklansın”

Kadın Savunma Ağı Avcılar'da öldürülen Seda Kurt'un katili Ercan Akkaş’ın yargılandığı dava öncesi eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 12 Mayıs 2022
  • 20:30

Kadın Savunma Ağı Avcılar'da öldürülen Seda Kurt'un katili Ercan Akkaş’ın yargılandığı dava öncesi eylem gerçekleştirdi.

Bakırköy Adliyesi’nde önünde yapılan eylemde davaya dair Av. Meriç Eyüboğlu bilgi verdi. Eyüpoğlu’nun verdiği bilgilere göre katil Ercan Akkaş’ın Gürcistan’a kaçtıktan sonra yaşadığı yer tespit edilince mahkeme heyeti Gürcistan’a yazı gönderdi. Gürcistan’dan gelen yazıda Akkaş’ın tutuklandığı ifade edildi. Mahkeme Başkanı, Akkaş’ın iade ya da sınır dışı edilmesinin Gürcistan’ın politik kararı olduğunu söyledi. Avukat Meriç Eyüboğlu ise Adalet Bakanlığı Suçların İadesi Birimi’ne başvuru yapacaklarını söyledi. Dava 27 Ekim’e ertelendi. Akkaş’ın iadesi olması durumunda ara duruşma yapılacak.

Açıklamaya Küçükçekmece’de Abdullah Melih Barış tarafından öldürülen Nurcan Arslan’ın yakınları da katılarak destek verdi. Eylemde söz alan Sinem Arslan şunları dedi:

“Kadınlar birbirlerine omuz vererek birbirini yüceltiyor. Biz buradayız. Bu davayı da sahipleneceğiz. Teyzemin ve öldürülen tüm kadınların davası gibi burada da olacağız. Kadın dayanışması yaşatır”

Açıklamayı okuyan Tanya Güyük Kurt’un katledilme sürecini aktardı ve iki buçuk yıldır katilin tutuksuz yargılandığını hatırlattı. Güyük, polisiyle bekçisiyle sokakları karakola çeviren devletin söz konusu kadın ve LGBTİ+ cinayetleri olunca tüm mekanizmalarıyla katillerin yanında saf tuttuğunu söyleyerek, “Katillerin sırtlarını sıvazlayarak adeta aferin diyor. Devletin kadın düşmanı politikaları, nefret söylemleri failleri cüretlendiriyor” dedi.

Güyük, Ayşe Acar Başaran’a yönelik saldırıya değinerek “Faillerin korunduğu gibi devlet eliyle de cüretlendirildiğini biliyoruz” dedi. Güyük şöyle devam etti:

“Biz kadınlar şunu çok iyi biliyoruz; eğer o mahkemelerde tacizcilere, tecavüzcülere, katillere iyi hal tahrik gibi indirimleri yapılmasaydı, tek bir adamın lafıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasaydı, bu iktidar her ağzını açtığında kadınların haklarına, yaşamlarına saldırmasalardı failler bu denli cesaretlenemezdi. Devletin cezasızlık politikaları her gün başka bir erkeğe katletme emri verir boyutuna gelmişken evet, suçlu sizsiniz! Suçlu patriarkal kapitalist devlet, iktidardır! Koruyan polis, aklayan mahkemedir suçlu! İşaret ettiğimiz iktidar, her mekanizma, her kurum bu cinayetlerin sorumlusu ve suç ortağıdır!”

Eylem sonrası duruşma salonuna geçildi.