Ankara polisi tacize uğrayan genç kadını suçladı

Ankara Emniyet Müdürlüğü, TAYAD eyleminde gözaltı sırasında polisin cinsel saldırısına maruz kalan üniversite öğrencisi Merve Demirel’i suçladı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 18 Şubat 2019
  • 20:49

Ankara’da TAYAD eylemine saldıran polisin üniversite öğrencisi Merve Demirel’e taciziyle ilgili açıklama yapan Ankara Emniyet Müdürlüğü, görüntünün çarpıtıldığını iddia ederek “Polise direndiği için oldu” ifadesiyle genç kadını suçladı.

Polis taciziyle ilgili Ankara Barosu suç duyurusunda bulunurken, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden konuyla ilgili açıklama yapıldı. Merve Demirel’in kardeşi ve babası üzerinden hedef gösterilerek “DHKP/C Terör örgütü açık alan yapılanmaları organizesinde düzenlenen eylem ve etkinliklere katıldığı” iddiasına yer verilen açıklamada, gözaltı sırasındaki tacizin ifşa edilmesiyle ilgili “polisi küçük düşürmek amacıyla yapıldığı” iddiası ortaya atıldı.

Bayanın direnmesi sonucu bu görüntü ortaya çıktı”

Polisin taciziyle ilgili açıklamada kullanılan ifadeler şu şekilde: “Sosyal medyada ve basın kuruluşlarında habere konu olan yakalama işlemi esnasında, çekilen videolarda olay bütünü ile ele alınmayarak sadece bir kare üzerinden Türk Polis Teşkilatını kamuoyu nezdinde yıpratılmaya çalışılarak küçük düşürülmek istenmiştir. Bahse konu eylemde şahıslara dağılmaları hususunda gerekli yasal uyarılar yapılmış olup, şahısların eylemlerine devam etmeleri üzerine, yakalama işlemi sırasında direnmeye devam ettikleri, M.D. isimli bayanın gözaltı aracına alınması esnasında direnmesi sonucu basına yansıyan görüntülerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kanunsuz eylemlere yapılan müdahaleler Müdürlüğümüz tarafından kayıt altına alınmıştır.”

Polis görevini kötüye kullanmış, cinsel saldırı suçu işlemiştir”

Öte yandan bugün Ankara Barosu, Ankara Başsavcılığı’na dilekçe vererek Merve Demirel’e tacizde bulunan polis hakkında suç duyurusunda bulundu. Polis hakkında “cinsel saldırı” ve “işkence” suçlarından dava açılması istenen dilekçede şu ifadeler yer aldı:

Başlıca görevi kamunun güvenliğini sağlamak olan kolluk görevlisinin gözaltına alınmakta olan ve kendisini kesinlikle savunma imkanı olmayan bir vatandaşa karşı bu şekilde cinsel bir saldırıda bulunması kabul edilemez bir davranıştır. Fotoğraflardan çok net anlaşıldığı üzere, kolluk tarafından müdahale edilirken yapılmaması gereken bu fiil genç kıza uygulanmıştır. Bu durumda bir vatandaşı gözaltına alırken kolluk tarafından yapılan müdahale ölçülü olmalıdır.

Kişilerin vücut dokunulmazlığı ihlal edilmemeli ve konusu suç teşkil edecek davranışlardan özellikle kaçınılmalıdır. Somut olayda, şüpheli tarafından kamu görevinin verdiği nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle genç kıza cinsel saldırıda bulunulmuştur.”