Zam protestoları

Zamlara ve hayat pahalılığına karşı Trabzon, Muğla ve İstanbul'da eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Şubat 2022
  • 14:45

Faturalara gelen zamlar ve hayat pahalılığına karşı pek çok yerde eylemler yapıldı. Trabzon, Muğla ve İstanbul’da Bakırköy ile Sultangazi’de yapılan eylemlerde “zamlar geri alınsın” denildi.

Trabzon’da engellemeye rağmen eylem

Trabzon Demokrasi Platformu’nun çağrısı ile PTT Merkez şubesi önünden Trabzon Meydanı’na yapılacak yürüyüş polis tarafından engellendi. Bunun üzerine PTT önünde basın açıklaması yapan Trabzonlular, zamların geri çekilmesi için çağrı yaptı. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen üyesi Muhammet İkinci, “Krizden çıkışın yolu emeğin sesine, halkın talebine kulak verilmesinden geçiyor. Bu sesi duyun artık. Bıçak kemikte. Bu ülke halkının, bu ülke emekçilerinin artık nefes almaya ihtiyacı var” dedi.

Polis tarafından engellendiklerini belirten İkinci şu şekilde devam etti:

 “Halkımızı bugünkü basın açıklamasına davet etmek istedik. Ancak yargı kararlarına rağmen kolluk güçleri tarafından hukuksuz ve keyfi bir şekilde engellendik. Milyonlarca emekçinin daha iyi koşullarda çalışma ve insanca yaşayabilecekleri bir ücret talepleri ülkemizin dört bir yanındaki meydanlarda ve işyerlerinde yankılanmaya devam ediyor. Ülkeyi yöneten siyasi iktidardan bu taleplere kulak vermesini, emeği ile geçinen kesimlere nefes aldıracak çözümleri ivedilikle hayata geçirmesini bekliyoruz. İktidarın görevi halkın taleplerini yok saymak, gizlemek ve bastırmak değil; çözüm üretmek, toplumun refahını yükselterek insanca yaşam koşullarını tesis etmektir.”

Bakırköy’de zamlara karşı eylem

İstanbul Bakırköy’de bugün PTT önünde yüksek elektrik faturalarına karşı “Hemen Devletleştirme” talebiyle basın açıklaması yapıldı. Türkiye Komünist Partisi (TKP) Bakırköy İlçe Örgütü’nün çağrısıyla yapılan basın açıklamasında, “Halka tasarruf çağrısı yapan patronlar, lüks ve şatafatlarına son vereceğimizi iyi bilsinler. Onların zenginliği halkımızın yoksulluğunun nedenidir” denilerek enerji sektöründeki tüm faaliyetlerin hemen devletleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Muğla’da kürsü kuruldu

SOL Parti Muğla İl Örgütü Sınırsızlık Meydanı’nda “Halk kürsüsü” kurdu. Çok sayıda emekçinin söz aldığı kürsüde konuşan SOL Parti MYK Üyesi Ozan Sürer şunları dedi:

“AKP-MHP iktidarının ülkeyi sürüklediği bu ağır tablo karşısında en çok konuşması gerekenin halk olduğu düşünüyoruz. Elektrik zamları altında ezilen, işsizliğe mahkum edilen, tüm kaynakları yağmalanmış, geleceksizleştirilmiş halkın konuşması gerekiyor. Artık halk konuşacak diyoruz. İlk adımı Muğla’dan attık, ülkenin dört bir yanında mahallelerde, köylerde, iş yerlerinde halk kürsülerimizle, halkın sözü ve eylemini birleştireceğiz”

Sultangazi’de polis engeli

İstanbul Sultangazi’de kadınlar “Krizi biz yaratmadık, bedelini de ödemeyeceğiz” pankartı ile Eski Karakol’dan Gazi Cemevine yürümek istedi.

Polis kadınların yürümesine izin vermezken, kadınlar açıklamasını Eski Karakol’da yaptı. Etrafta bulunanların da destek verdiği eylemde, “Zamlar geri alınsın” sloganları atıldı. Kadınlar tencere, tavalarla, alkışlarla, ıslıklarla ses çıkardı.