Yerel seçimlerden yansıyan ilk sonuçlar

Yerel seçimlerden yansıyan ilk sonuçlara göre AKP-MHP bloku bir dizi büyük kenti kaybetse de yüzde 51 oy ve 778 belediye aldı. Kürdistan’da ise kayyım atanan belediyeleri HDP tekrar kazandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Nisan 2019
  • 06:26

31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarına ilişkin İstanbul ve bir dizi ilde belediyeleri kaybeden AKP iktidarının son çırpınışları nedeniyle durduruldu.

AKP başta İstanbul olmak üzere bazı kentlerde yapılan sayımlara itiraz edeceğini açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) YSK’dan aktardığı veri akışı İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun Binali Yıldırım’ı yakalamasının ardından durduruldu. Gün içinde de yaklaşık bir saatlik bir kesintiden sonra veri akışı yaşanmıştı.

AA’nın sandıkların yüzde 99’una ilişkin açıkladığı verilere göre; toplam 57 milyon 93 bin 410 seçmenden 47 milyon 784 bin 882 sandık başına giderken kullanılan oyların 45 milyon 970 bin 921’i geçerli sayıldı.

Seçime katılım oranı yüzde 84,52 olarak açıklanırken 1 milyon 813 bin 961 oy da geçersiz sayıldı.

Açıklanan bu sonuçlara göre AKP Ankara, Antalya gibi büyükşehirleri kaybederken İstanbul’da da sabah saat 07.20’de açıklama yapan CHP adayı Ekrem İmamoğlu 28 bin 27 oy farkla önde olduğunu veri akışı tamamlanmayan 7 sandıktaki oy toplamının ise 2 bin 100 olduğunu ve sonucu değiştirmeyeceğini belirtti.

AKP-MHP yüzde 51,67 oy, 778 belediye aldı

Seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı balkon konuşmasında MHP ile kurdukları ittifak neticesinde 778 belediye başkanlığı kazandıklarını açıklarken şunları söyledi: “Milletimiz bugün bizi 15'inci defa sandıkta birinci yaptı. AK Parti olarak tek başımıza veya Cumhur İttifakı'yla birlikte seçime girdiğimiz yerlerde şu an itibarıyla 16 büyükşehir, 24 il, 538 ilçe, 200 belde olmak üzere toplamda 778 belediye başkanlığı kazandık. Bu da ülkemizdeki belediyelerin yaklaşık yüzde 56'sının AK Parti tarafından yönetileceği anlamına geliyor. Bazıları kendini darı ambarında sanıyor. Şunu bilmeleri lazım, 4,5 yıl bu kardeşiniz Cumhurbaşkanı mı, AK Parti iktidar mı, dolayısıyla Cumhur İttifakı olarak parlamentoda mıyız? Bu yolda nasıl şu ana kadar geldiysek, yine bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Cumhur İttifakı'nın oy oranı 24 Haziran seçimlerine yakın bir seviyede bulunmaktadır.”

Bu ittifak ile MHP 11 ilde merkez belediye yönetimlerini almış oldu. AKP’nin aldığı oy oranı yüzde 44,42 olurken MHP’nin aldığı yüzde 7,25’lik oy ile gerici-faşist ittifakın oy oranın toplamda yüzde 51,67 oldu.

20 ilde hem AKP hem de MHP aday çıkarırken bu illerin 13'ünü AKP alırken Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Kütahya, Karaman, Amasya'da MHP belediye yönetimini kazandı.

CHP: İstanbul’u aldık

Yüzde 30,07 oy alan CHP ise Ankara ve İstanbul’u aldığını açıklarken Adana, Mersin, Antalya belediyeleri de CHP’ye geçti. Doğanın talan edildiği Artvin merkez ile birlikte toplam 7 belediyeyi CHP alırken AKP ise geriye kalan iki belediyeyi aldı.

Ardahan da seçimler CHP lehine sonuçlandı.

CHP'nin ittifak ortağı İyi Parti ise yüzde 7,46 oy alırken ikisinin oy oranının toplamı yüzde 37,53 oldu.

Kürdistan’da kayyımlar gitti

Bütün baskı, yasak, saldırı ve sürgünlere rağmen Kürt halkı seçimlerde iktidarın atadığı kayyımları göndermesini bildi.

Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Hakkari, Iğdır ve Kars’ı HDP alırken yıkım saldırıları sonucu boşalan ve asker yığınağı yapılan Şırnak’ta AKP birinci parti çıktı. Buna rağmen İl Genel Meclisi'nde AKP yüzde 32 oy alırken HDP ise 55’in üzerinde bir oy aldı.

Ayrıca HDP’nin Muş adayı Sırrı Sakık, kentte büyük oranda usulsüzlükler olduğunu ve itiraz edeceklerini açıkladı.

Dersim’i alıp Ovacık’ı kaybettiler

TKP listesinden aday gösterilen Mehmet Fatih Maçoğlu Dersim Belediyesi’ni yüzde 32’lik bir oy ile kazandı. Ancak bu seçimi kazanmasını sağlayan Ovacık Belediyesi ise yüzde 37’lik oy oranı ile CHP’nin eline geçmiş oldu. Dersim’de Mazgirt ve Çemişgezek belediyeleri AKP tarafından kazanılırken CHP’nin kazandığı ilçe sayısı da 5 oldu.