Kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı yatırımlara ödenek izni veren “2022 Yılı Yatırım Programı” açıklandı. Toplumun eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını yok sayan programa göre, kaynaklar yine müteahhitlere, yandaş şirketlere ve gericiliğe aktarılacak. Program kapsamında toplam 184 milyar lira harcanacak. Bunun 49,7 milyar lirası, çoğunluğu kamu-özel iş birliği projelerini oluşturan ulaştırma-haberleşme sektörüne ayrılmış. Ulaştırma sektörünü 24,4 milyar lira ile eğitim; 23,8 milyar lira ile enerji; 23,2 milyar lira ile madencilik; 18,6 milyar lira ile tarım sektörleri izliyor.
Şatafattan tasarruf edilmedi
Şatafat düşkünü Erdoğan, yine saraylarına milyarlarca lira ayırdı. İşçi ve emekçilere “ekonomik kurtuluş savaşı” vazeden AKP-Erdoğan iktidarının yatırım programına göre, 2022 yılında Ankara, İstanbul, Muğla ve Bitlis’teki saraylara toplam 470 milyon lira daha harcanacak.
Ankara’da inşa edilen saray için bugüne kadar 3 milyar 83 milyon liralık harcama yapılmış olmasına rağmen 2022 yılında 9 milyon 600 bin lira daha ödenek ayrıldı. Ayrıca, sarayın bilgi sistemlerinin bakım ve onarımı için 2022 yılında 15 milyon lira daha harcama yapılacak. Saray’ın en büyük gider kalemini ise 196 milyon 200 bin lira ile bu yıl basılı yayın alımı, bina tefrişatı, araç alımı, makine teçhizat bakım ve onarımı gibi işler için oluşturuyor.
Bugüne kadar 648 milyon 300 bin lira harcanan ve yazlık saray olarak bilinen Marmaris Okluk Devlet Konukevi için 2022 yılında 37 milyon 200 bin lira daha harcama yapılacak.
Kışlık Saray olarak bilinen Bitlis’teki Ahlat Köşkü’ne ise 2022 yılı sonrası için 151 milyon lira daha ödenek ayrıldı. Ahlat’ın toplam yatırımı ise 290 milyon lira olacak.
Eğitime ayrılan tutarın aslan payı imam hatiplere
Programda eğitime ilişkin yatırımlar için ayrılan tutar Erdoğan rejiminin önceliklerini de bir kez daha gösterdi. Uzaktan ve hibrit eğitimle birlikte öğrencilerin tablet, bilgisayar, internet gibi teknik ekipman ihtiyaçlarının arttığı, salgın döneminde okullardaki havalandırma, temizlik, ısınma gibi acil ihtiyaçların karşılanmadığı koşullarda kaynaklar yine inşaatlara ayrıldı. Geçen yıla göre imam hatip inşaatları için ayrılan tutar yüzde 56, meslek lisesi inşaatları için ayrılan tutar ise yüzde 141 arttırıldı. Fen liselerine ayrılan tutar ise bunların gerisinde kaldı.
2022’de “Anadolu lisesi inşaatları” için ayrılan pay 425 milyon lira olurken, imam hatip lisesi ve uygulama atölyesi inşaatları için ayrılan pay geçen yıla göre yüzde 56 artırılarak 465 milyon liraya çıktı. Ayrıca, imam hatip okullarındaki öğrenci başarısının artırılmasına yönelik AR-GE çalışmaları için de 4 milyon lira ayrıldı.
Ucuz işgücü cennetleri olarak görülen meslek liselerine ayrılan tutarlar, yatırımların sermaye sınıfının ihtiyaçları doğrultusunda yapıldığının başka bir göstergesi. Mesleki ve teknik Anadolu lisesi ile çok programlı Anadolu lisesi inşaatları için 2022’de ayrılan yatırım tutarı yüzde 141 artırıldı ve 880 milyon lirayı buldu.
Fen liseleri inşaatları için 2022’de ayrılan tutar hem imam hatip hem de mesleki eğitime yönelik yatırımın çok altında kaldı. Fen liselerine 25 milyon lira harcama yapılacak.
2010 yılında asrın projesi diye sunulan ve 2014’te biteceği söylenen Fatih Projesi de yatırımdan payını kaptı. Milyarlarca lira harcanan ve başarısızlığı tescillenen Fatih Projesi’ne 2022’de 970 milyon lira daha harcanacak.
Kendilerine şatafat, işçilere din sömürüsü
Salgına karşı yeterli desteğin sağlanmadığı sağlık alanında ise 2022’de 220 proje için çalışmalar gerçekleştirilecek. Bu projeler için 717 milyon TL’si dış krediler olmak üzere toplam 17 milyar TL’lik kaynak ayrılacak. Oysa Diyanet’e ait Elazığ ve İzmir’de bulunan külliye projeleri için 2022 yılı için toplam 21 milyon TL kaynak ayrılıyor. Toplumun ihtiyaçlarını gözetmeyen yatırım programına göre 2022 yılında milyonlar varlık fonu, özelleştirmeler ve “kamu-özel iş birliği projeleri” yoluyla bilinen yandaş şirketlere aktarılacak.
Hastanelerde tıbbi malzeme bulunamadığı için ameliyatlar durma noktasına gelirken, ilaç bulunamazken, PCR testi azaldığı için test zorunluluğu kalkarken kısacası binlerce insan salgında ölüme terk edilirken harcamadan kaçınan Erdoğan rejimi bir kez daha kaynakları inşaatlara aktardı. Sağlık alanındaki bu yetersizliklerle bir yandan toplumun sağlık hakkı gasp edilirken, öte yandan gerici-faşist rejim devasa yatırımlarda yandaş müteahhitleri esas alarak, temsil ettiği sınıfa layık olduğunu gösterdi.
Toplumun en temel ihtiyaçlarından biri olan eğitime ayrılan yatırım tutarları da gerici-faşist rejimin diğer önceliklerini gösterdi. Diyanet’e ait külliyeler, imam hatip liseleri gibi gerici kurumlara ayrılan bütçenin fen liselerine ayrılanın çok üzerinde olması gerici-faşist rejiminin çöküşünü yavaşlatmak için gericiliğe daha çok ihtiyacı olduğunu gözler önüne seriyor.
Kendilerine israf, şatafat, sefahat üzerine bir yaşam kurarken işçi emekçilere dini ayetlerle, fetva ve vaazlarla hayatta kalmanın yollarını anlatan Erdoğan rejimini tarihin çöplüğüne göndermek ise işçi-emekçilere düşüyor.