Türk ekonomisinin üçüncü çeyreğinde beklentilerin gerisinde kalarak sadece yüzde 1.7 oranında büyümesi, yurt dışında da dikkat çekti. Türk ekonomisinin son iki yılın en düşük üçüncü çeyrek büyümesini kaydettiğine işaret eden Wall Street Journal, “düşük tüketim harcamalarının, bir zamanlar hızla büyüyen yükselen piyasanın karşılaştığı meydan okumaları ciddileştirdiği” yorumunu yapıyor.
ABD’nin borsa ve iş çevlererinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’deki yavaş büyümeyi geniş bir haberde değerlendirdi. Bu gelişmede başlıca faktör olarak uzun bir süre büyümenin önemli bir lokomotifi olan iç tüketimdeki keskin yavaşlamayı gösteren gazete, düşük büyümenin devlet harcamaları ve zayıf liranın sağladığı ihracat artışına rağmen meydana geldiğinin altını çiziyor.
2011 yılında yüzde 10’a ulaşan büyümenin artık gerekli görünen yüzde 5’lik düzeyin altında kaldığına dikkat çekiliyor ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yılda faiz oranlarını yükselteceği beklentileri anımsatılarak, Türkiye ve diğer yükselen piyasaların açıkları kapatmak için kullandıkları ucuz finansmanın yok olacağı uyarısı yapılıyor.
Buna karşın Türk yetkililerinin Türk ekonomisinin muhtemelen, enflasyonun gerilemesini sağlayacak düşen petrol fiyatlarından en çok yararlananlardan biri olacağını söylediklerini de anlatan gazete, şöyle devam ediyor:
“Ancak gerileyen piyasa güveni, yıllarca güçlü büyümeye katkıda bulunan küçük ve orta şirketler, zayıf tüketici güveni, kredileri azaltmaya yönelik yeni kurallar ve tırmanan kredi kart borcu arasında harcamalardaki keskin düşüş Türkiye’nin reel ekonomisini de etkiliyor. “
“Esnaf için kötü bir dönem”
Beyaz eşya satan bir mağaza sahibinin “Ekonominin iyi gittiğini düşünmüyorum. Hükümet her şey iyi olduğunu düşünüyor ama esnaf için kötü bir dönem” sözlerini yansıtan gazete, mobilya mağazası olan diğer bir kişinin “Geçen aydan beri satışlarımız yüzde 60 düştü” yakınmasına da yer verdikten sonra şu görüşü dile getiriyor:
“Parlamento seçimleri gelecek yılın Haziran ayında öngörülürken Türkiye’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin güçlü ekonomik büyüme sağlama prestijini tehlikeye atma lüksü yok, Hükümet, Ekim ayında, 2014 büyüme tahminini, başlangıç projeksionu olan yüzde 4’den yüzde 3.3’ye indirmişti.”
WSJ, IMF’nin geçen hafta yayınladığı raporda Türkiye’nin büyümenin daha zayıflayacağı uzun bir süre yaşamak istemiyorsa yapısal reformlar yapması gerektiği uyarısını anımsatıyor.
ANKA / 11.12.14