Uyuşturucu karşıtı kampanya AKP’yi ve baronlarını rahatsız etti

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2013
  • 17:08

BDP’nin uyuşturucu ve fuhuşa karşı başlattığı kampanya ve gerçekleştirdiği kitlesel eylemlilikler AKP’yi rahatsız etti. AKP Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, “Uyuşturucu baronları BDP çizgisinde” diyerek gerçek uyuşturucu şebekelerinin üstünü örtme görevini üstlendi. 

AKP Diyarbakır milletvekili Cuma İçten, Gülen Cemaatinin yaygın organlarından Bugün Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “uyuşturucu baronlarının BDP’yle aynı çizgide olan ya da PKK’ye sempati duyan kişiler olduğunu”  ileri sürerek BDP ve PKK’ye karşı ağır ithamlarda bulundu.

Lice’de halkın yeni karakol inşaatını protesto amacıyla yaptığı yürüyüş için “Uyuşturucu operasyonlarından rahatsız baronların işi” ifadesini kullanan İçten, “Bu kişiler BDP ile aynı çizgide siyasi düşünceye sahip olan ya da PKK’ye sempati duyan kişilerdir” dedi.  BDP’nin başlatmış olduğu uyuşturucu karşıtı eylem ve etkinlik kampanyasından rahatsız olan AKP’li İçten'in tutumu psikolojik savaşın bir parçası olarak yorumlanıyor. 

Son yıllarda ortaya çıkan belge ve bilgiler AKP'li İçten’in sözlerinin aksine, tam tersi bir tablo ortaya koyuyor. Hatta kamuoyuna yansıyan bazı belgelerde uyuşturucu trafiği bizzat AKP’ye kadar uzanıyor. 

AKP'Lİ AKSU'NUN ADI EROİN TİCARETİNE KARIŞTI

Wikileaks tarafından açıklanan ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinin birinde AKP İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu'nun adının eroin ticaretine karıştığı ifade ediliyor. Beş yıl önce Cenevre'de yakalanan kurye Mustafa Akman'ın, 'uyuşturucu organizasyonundaki eski bakan' diye ismini verdiği kişinin de yine Abdülkadir Aksu olduğu ortaya çıkmıştı.

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI UYUŞTURUCUDAN TUTUKLANDI

Ordu'nun Akkuş ilçesine bağlı Seferli Beldesi eski AKP’li Belediye Başkanı Kaya Filiz, uyuşturucu madde imalatı ve kenevir ekimi suçlamasıyla 2008’de gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 

AKP YÖNETİCİSİ ESRAR SATICILIĞINDAN TUTUKLANDI

Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi AKP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Güzar, esrar sattığı iddiasıyla tutuklandı. 19 Mart 2013’te tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

ERDOĞAN'IN 'İÇİCİ YEĞENİ'

Başbakan Erdoğan'ın yeğeni Mehmet Erdoğan 2010'da 50 kilogram esrarla yakalanmıştı. Yeğen Erdoğan ifadesinde "satıcı değil içiciyim" diyerek kendini savundu ve mahkeme bu ifadeye inanarak yeğen Erdoğan'ı tahliye etti. 

KARAKOL KOMUTANLARININ UYUŞTURUCU TİCARETİ

AKP’li Cuma İçten, “Uyuşturucu baronları karakolların varlığından rahatsız” derken, karakoların kendisi bizzat uyuşturucu trafiğiyle anılıyor. Bir süre önce Kars’ta düzenlenen operasyonda 11’i karakol komutanı olmak üzere 81 asker fuhuş ve uyuşturucu ticareti yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

SEVKİYATI ÇAVUŞ VE KORUCULAR YAPIYOR

Sadece Diyarbakır kırsalı değil, Bingöl, Urfa ve Batman gibi kentlerin kırsalında da son yıllarda ekilen hint keneviri miktarı binlerce dönümlerle ifade ediliyor. Boşaltılmış köy arazilerinde ya da korucuların denetiminde bulunan arazilerde ekilen hint kenevirinin yarısı bölge illerinde tüketilirken, yarısı ise batı illerine kargo yoluyla veya otobüslerle, özel araçlarla gönderiliyor. Özel araçlarla bölge dışına esrar sevkiyatını genelde resmi görevli oldukları için uzman çavuşlar ve korucular yapıyor. 

ESKİ MHP GENEL BAŞKANININ İTİRAFI

Türkiye’de uyuşturucu tarifiği bizzat devlet eliyle ve kamu görevlileri aracılığıyla yürütülüyor. Uluslar arası raporlar da bunu doğruluyor. Bu konuda en çarpıcı itirafı eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici yapmıştı: Yahnici 2000 yılında bir azeteye verdiği röportajda, “Çok net söylüyorum; Türkiye’de Yüksekova-Marsilya yolunda yüz milyar dolarlık uyuşturucu payı vardır ve bu üleşilir. Polis yol verir, tırlar yürür. Önde polis arabaları gider, arkada bilmem neler eskortluk yapar, bu uyuşturucu bu şekilde 25-50 senedir gider. Hala gidiyor. 100 milyarlık uyuşturucunun 20 milyarlığı yakalanır, geri kalan 80 milyarlık bölümün beşte biri, onbeş milyar dolar içeride bölüşülür. 60 milyar doları da dışarı gider”  şeklinde konuşmuştu. 

UYUŞTURUCU KARŞITI YÜRÜYÜŞLERE AKP ENGELİ

AKP Diyarbakır Millekvekili Cuma İçten Bugün Gazetesi’ndeki açıklamasında BDP’ye yönelik ağır suçlamalarda bulunurken, BDP’li gençlerin uyuşturucu ve fuhuşa karşı gerçekleştirdiği yürüyüşler bizzat AKP tarafından engellendi. Kürtler bu kapsamda son bir ay içerisinde 22 yürüyüş, miting ve basın açıklaması etkinliği gerçekleştirdi. Yürüyüş ve mitinglerde açıkça uyuşturucuya karşı halk ve gençlik duyarlı olmaya çağrıldı, topyekün herkesin karşı çıkması ve mücadele etmesi istendi. Yapılan mahalle toplantılarında uyuşturucu karşıtı bilinç geliştirilmeye çalışıldı. BDP uyuşturucu karşıtı demokratik eylem ve etkinliklere hız kazandırırken bundan rahatsız olan AKP kontrolündeki emniyet güçleri, Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte yapılan yürüyüşleri engellemeye çalıştı.  En son Diyarbakır’da yapılmak istenen ve BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’ın da katıldığı uyuşturucu ve fuhuşa karşı yürüyüş mitingi emniyetin engeline takılmış, polisler gaz bombalarıyla yürüyüşe müdahale etmişti.

BDP’NİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU ÖNERGESİNE RET 

BDP sokaklarda uyuşturucu karşıtı demokratik gösterilere ağırlık verirken mecliste de komisyon kurulması için mücadele yürüttü. Uyuşturucu madde kullanımının engellenmesine yönelik alınacak tedbirlerin belirlenmesi, bu konuda politikaların oluşturulması amacıyla BDP araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Ancak bu önergeler AKP engeline takıldı. Uyuşturucuya karşı komisyon kurulması talebi AKP oylarıyla reddedildi.

ANF / 10.07.13