Uğur Kurt katledilişinin 3. yıl dönümünde anıldı

Okmeydanı Cemevi’nde cenaze beklerken polis kurşunuyla katledilen Uğur Kurt, cemevinin bahçesinde anıldı. Katil polise 12 bin 100 lira para cezası verilmesine tepki gösterildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Mayıs 2017
  • 11:18

Okmeydanı Cemevi’nde cenaze beklerken polis tarafından vurulan Uğur Kurt, ölümünün 3. yıl dönümünde cemevinde anıldı. Cemevinin bahçesinde bir masaya Kurt’un fotoğrafı ve çiçekler konuldu. Saat 11.30’da başlayan anma saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin konuştu. Şahin,“3 yıl önce tam da burada, bu saatte polis kurşunuyla aramızdan ayırdılar. Uğur Kurt’u burada vurdular” diyerek konuşmasına başladı. “Polisin elini rahatlatmak için bir sürü ifade alınmış. Hiçbiri de doğru değil” diyen Şahin, katil polis Sezgin Korkmaz’a 12 bin 100 TL para cezası verildiğini hatırlattı. Şahin, mahkemenin gerekçeli kararına değindi ve kararda, katil polis Sezgin Korkmaz’ın “meşru müdafaa” temelinde hareket ettiğinin yer aldığını belirterek, Kurt’un o sırada gerçekleşen eyleme katılmadığını, cemevi bahçesinde beklediğini hatırlattı. Şahin, “Biz burada bu olayı yaşadık. Polis direkt üstümüze ateş etti” dedi.

Uğur Kurt’un annesi Gülnaz Kurt ise “Benim çocuğumdan ne istediler” diyerek katilin serbest olduğuna dikkat çekti. Gülnaz Ana, “Bu ne biçim devlet, bu ne biçim hukuk” dedi. Gülnaz Ana fenalaşırken, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganı atıldı.

“Bir Aleviyi öldürmenin cezası 12 bin 100 TL”

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş ise “Acımızı büyüten beklenen adaletin gerçekleşmemesi” diyerek konuşmasına başladı. “Demek ki cemevinde bir Aleviyi öldürmenin cezası 12 bin liraymış” diyen Baş, “camiye ayakkabıyla girdiler” demagojisini hatırlatarak, işlenen cinayeti suskunlukla geçiştiren yandaş medyaya dikkat çekti. Alevi üzerindeki baskılara değinen Şahin “Bize hep eksik yurttaşlık dayatıldı” sözlerinin ardından “Bugün yaşadığımız KHK adaletidir. Biz bu adaleti kabul etmiyoruz” dedi. Şahin, açlık grevindeki Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Kemal Gün’e de değinerek “Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir” dedi. Şahin konuşmasını Alevilerin hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayarak sonlandırdı.

Şahin’in konuşmasının ardından taziye için lokma yendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER