TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Tuzla Boya ve Vernikçiler Sanayi Sitesi’nde bulunan Messer Kimya San. Tic. Ltd. Şirketi’ne ait fabrikada gerçekleşen ve 3 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin açıklama yaptı.
Vernik üretiminde kullanılan Metil Etil Keton (MEK) Peroksit kaynaklı patlamanın gerçekleştiği belirtilen açıklamada, MEK Peroksitin reaksiyonu ve kullanımı sırasında çok dikkatli çalışılması ve özel tedbirlerin alınmasını gerektiği belirtilerek adeta ölüme davetiye çıkarıldığı vurgulandı.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
“Messer Kimya dahil olmak üzere Boya ve Vernikçiler Sanayi Sitesi’nde bulunan pek çok firmanın ruhsatının olmadığı dile getirilmektedir. Ayrıca, Messer Kimya`nın 2021 yılı sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlendiği ancak çalışmaya devam ettiği de kamuoyunda dillendirilmiştir. Yakın tarihimizde yaşanan büyük patlamalarda ruhsatsız kaçak atölye ve fabrikalara sıkça rastlanmaktadır.”
Alınması gereken zorunlu önlemler
“Yanıcı ve patlayıcı ürünlerle çalışılan üretim yerlerinde yasal ve teknik olarak başlıca aşağıdaki önlemlerin alınması gereklidir:
-Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkındaki Yönetemelik`e göre Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanmalıdır.
-Kimyasal Maddelerle Yapılan Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre risk değerlendirme raporu hazırlanmalıdır.
-Kullanılan ve depolanan kimyasal miktarına bağlı olarak, ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik’ kapsamında güvenlik raporu hazırlanmalıdır.
-Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre Yangın Raporu
-Fabrikanın ruhsatsız olması, yukarıda adı geçen hayati dereceye sahip tedbirlerin alınmasının yetkili kurumlar tarafından denetlenemediği anlamına gelmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Messer Kimya San. Tic. Ltd. Şti ve site içerisinde bulunan diğer firmalara ait ruhsat durumlarını ivedilikle kamuoyu ile paylaşmaları, denetimlerini arttırmaları gerekmektedir. Tüm iş cinayetlerinde olduğu gibi işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmasını sağlamayan işveren ve denetim yükümlülüğünü yerine getirmeyen yetkili kurumlar asli sorumlulardır.”