Tutsak yakınları engellemelere, gözaltılara rağmen eylemde

Tutsak yakınları tecrite karşı açlık grevi ve ölüm orucundaki tutsaklarla dayanışma eylemlerini bugün de yaptı. ‘Tecrit bitirildi’ haberi gelene dek eylemlerine devam edeceklerini belirttiler.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Mayıs 2019
  • 16:45

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven İmralı tecritine karşı açlık grevinin 196. günündeyken ve tutsakların aynı taleple açlık grevi ve 30 tutsağın ölüm orucu sürerken tutsak yakınları bugün de dayanışma eylemleri yaptı. Tutsak yakınları, Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla tekrar görüşmesine yönelik, ‘tecrit bitti’ haberi gelene dek eylemlerinin süreceğini belirttiler.

Diyarbakır

1 Mayıs’tan bu yana süren tutsak anneleri ve yakınlarının eylemi 22. gününde Adalet Bakanlığı’na faks göndermeyle başladı. Yenişehir ilçesindeki PTT Şubesi’nde Adalet Bakanlığı’na faks gönderildikten sonra Koşuyolu Parkı’nın önüne gelen tutsak yakınları yine polis ablukasıyla karşılaştı. Parka giremeyen tutsak yakınları bulundukları yerde yaklaşık bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

Oturma eyleminin ardından Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) binasına doğru yürüyüşe geçti. TUAY-DER binası önünde tutsak anneleri açıklama yaptı. Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde 25 yıldır tutuklu bulunan Bakır Yüksekbağ’ın eşi Güler Yüksekbağ konuşmasında şunları ifade etti:

Görüşmeler devam ediyor. İçeride olumlu bir görüşme olur tecrit kalkarsa, bizim direnişimiz de sonlanır. Eğer içerideki görüşmelerde olumlu bir sonuç alınmazsa ve tecrit sonlandırılmazsa biz de alanlardan vazgeçmeyeceğiz. Geçenlerde Adalet Bakanlığı bir açıklama yaptı. O açıklamanın arkasında dursun ve kimse anneleri kandırmasın. Bizler çocuklarımızın mücadelesine sahip çıkacağız.”

Gebze

Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi önünde tutsak annelerinin yapmak istediği nöbet eylemi 44. gününde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze İlçe binasının önünde toplanmayla başladı. Buradan araçlara binerek hapishane önüne gelen aileler slogan ve alkışlar ile oturma eylemine başladı. Polis ablukası ile bir süre devam eden oturma eylemi sonrasında tutsak yakınları “Biz eylemimizi yaptık. İmralı’dan mesaj gelip çocuklarımız eylemlerini sonlandırana kadar her gün geleceğiz” diyerek, araçlara binip HDP Gebze İlçe binasına geçtiler.

Bakırköy

Bakırköy Hapishanesi’ne gitmek için E-5 yolu üzerinde bulunan Çocuk Sitesi Otobüs durağında bir araya gelen tutsak yakınlarının oturma eylemi yapması polis tarafından engellendi. Bunun üzerine tutsak yakınları Şirinevler Meydanı’na kadar yürüyüş başlattı. “Bijî Berxwedana Leyla!” sloganı atılan yürüyüş sonrasında HDP Bahçelievler ilçe örgütüne geçildi.

Antep

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şahinbey İlçe Örgütü’nde saat 13.00 ile 17.00 arasında gerçekleşen nöbet 9. gününde devam etti. Nöbet eyleminin sürdüğü salona “Tecrit insanlık suçudur” yazılı pankartın yanı sıra, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile tecrite karşı feda eylemi yapan Ayten Beçet’in fotoğrafları asıldı.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde açlık grevinde olan tutsak Bedri Akın’ın annesi Perişan Akın, Öcalan ile avukatları arasında görüşmelerin sürekli olmasının en büyük dileği olduğunu ifade etti.

Urfa’da da tutsak yakınlarının nöbeti 14. gününde devam etti.

Mardin

Tutsak yakınları; İnsan Hakları Dermeği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Platformu (ÖHD), Barış Anneleri Meclisi, Mardin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), KESK Şubeler Platformu’yla birlikte tecrite karşı ortak açıklama yaptı.

Mardin Artuklu’da bulunan Karayolları Parkı girişinde yapılan eylemde İHD Mardin Şube Başkanı Feyzi Adsız açıklama yaptı. İnsan yaşamından daha önemli bir şey olmadığını tekrar hatırlatmak için bir araya geldiklerini belirten Adsız, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan 104 tutukluya ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı.

Açıklama sonrası kitle içinde bulunan anneler, “Bijî berxwedana zindana!” sloganı atarak oturma eylemine geçti. Ancak polisler annelerin oturma eylemi yapmasını engellemek istedi. Bunun üzerine anneler alkışlar eşliğinde park içine geçerek, burada sloganlar atmayı sürdürdü. Polislerin saldırı tehditlerine karşın anneler eylemlerini sürdürdü. Bir süre boyunca tepkilerini göstermeye devam eden anneler daha sora eylemlerini sonlandırdı.

Patnos

Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi önünde bir araya gelen tutsak yakınları, hükümete seslenerek tecritin tam anlamıyla kaldırılması ve tutsakların talebinin yerine getirilmesini istedi. Patnos Hapishanesi’nde 1 Mart’tan itibaren açlık grevinde olan Muzaffer Güler’in annesi Adile Güler, barış istediklerini belirterek “Çocuklarımız açlık grevindeler ve bedenleri eriyor. Buna dur demek için buraya geldik. Çocuklarımızın ölmemesi için gerekirse el ele tutuşup Ankara’ya kadar yürüyeceğiz. Tecrit tam anlamıyla kaldırılsın ve çocuklarımız yaşasın. Talepler yerine getirilsin ve açlık grevleri ölümler olmadan son bulsun” dedi.

Van

Barış Anneleri Meclisi Milli Egemenlik Caddesi’nde bulunan parkta basın açıklaması yapmak istedi. Basın açıklamasının yapılacağı parka geçen annelere polis saldırdı. Polis, çembere aldığı gruptan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, il yöneticileri Seyit Kılıç, Selahattin Genco ve ismi öğrenilemeyen bir kişiyi gözaltına aldı. Saldırı sırasında gazetecilerin görüntü alması da engellendi.

Tatvan

HDP Tatvan İlçe Örgütünde basın toplantısı yapıldı. HDP Tatvan İlçe Eşbaşkanı Burak Ballıoğlu yaptığı açıklamada “Tecrit bugün her yerdedir. Bizim dışarı çıkamamamız, partinin ablukaya alınması tecridin ta kendisidir. Biz çölde derya istemiyoruz, hukukun ve yasaların uygulanmasını, arkadaşlarımızın yaşamasını istiyoruz” dedi.

Mersin

Özgür Çocuk Parkı’nda tecrite karşı oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi sırasında tutsakların durumlarının kritik aşamada olduğunu ifade eden tutsak anneleri, açlık grevi eylemlerinin sonlandırılması için tecritin son bulmasını isteyen anneler hükümeti somut adım atmaya çağırdı. Eylemlerini sonlandıran anneler HDP il binasına geçti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı