Tutsak yakınları dayanışma eylemlerini sürdürdü

Tecrite karşı açlık grevi ve ölüm orucunda olan tutsakların yakınları dayanışma eylemlerine bugün de devam etti ve çocuklarının yanında olduklarını, onlarla birlikte mücadelelerini sürdüreceklerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Mayıs 2019
  • 18:58

İmralı Hapishanesi’nde Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kalkması için tutsakların açlık grevi ve ölüm orucu sürüyor. Tutsak yakınları da dayanışma için eylemlerine bugün devam etti. Devletin tutsak yakınlarına tahammülsüzlüğünün de arkası kesilmedi.

Diyarbakır

Diyarbakır Lice’de bulunan Medeni Yıldırım Parkı’nda eylem yapan tutsak annelerine polis saldırdı. Saldırı sırasında Karabük T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Hasan Umut Özer’in annesi Necla Özer darp edildi. Anne Özer’in, koluna ve göğsüne aldığı darbelerden dolayı vücudunda morluklar oluştu. Özer, hastaneye giderek darp raporu almasını isteyenlere, rapor almayacağını söyledi. Özer, “Devleti devlete şikayet etmekten yorulduk” diye tepki gösterdi.

Diyarbakır Bağlar’da bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki oturma eylemi 25. gününde devam etti. Lice, Silvan ve Bismil ilçelerinden gelen tutsak yakınları tutsak anneleriyle birlikte parkın karşısında oturma eylemine başlayınca polis ablukasına alındılar.

Oturma eyleminin ardından tutsak yakınları, Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği’ne (TUAY-DER) yürüyüş düzenledi. Burada yapılan açıklamada, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde açlık grevinde olan Şivekar Ataş’ın annesi Rabia Ataş, İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nden gelen mesajdan olumlu bir sonuç alınmadan açlık grevlerinin de kendilerinin de eyleme devam edeceklerini vurguladı.

Ankara

Açlık grevindeki çocukları için 12 gündür Ankara’da HDP Genel Merkezi’nde eylemde olan anneler bugün cezaevlerindeki çocuklarıyla telefonda görüştü.

İzmir Aliağa Hapishanesi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Cengiz Doğan, annesi Şükriye Doğan’ı aradı. Doğan’ın sesi telefonda hoparlöre verilirken, anneler pür dikkat Doğan’ın mesajını dinledi.

Annelerin eylemini selamlayan Doğan, İmralı’ya giden heyetten gelecek açıklamayı beklediklerini belirtti. Doğan’ın telefonda şunları söyledi: “Biz hepimiz iyiyiz. Moralimiz yerinde. Biz de sizin ve dışarıdakilerin durumlarını merak ediyoruz. Gerçeği söylemek gerekirse annelerimiz bizim direnişimizin sesi oldu. Bizim direnişimizi annelerimiz yürüttü. Eylemimiz sürüyor.”

Gebze

Gebze M Tipi Kapalı Hapishanesi önünde 9 Nisan’da nöbet tutan ve o günden sonra eylemleri her gün polis tarafından engellenen tutsak anneleri ve yakınları, eylemlerinin 47. gününde HDP Gebze İlçe Örgütü binasında nöbet tuttu. Nöbette tutsak yakınları söz aldı ve açıklama yapıldı.

Gebze Hapishanesi'nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Newroz Bozkurt’un annesi Sultan Bozkurt, her anlamda moralli ve güçlü olduklarını ifade etti. Avukatların İmralı’da yaptığı görüşme sonrası açlık grevleriyle ilgili yapılacak açıklamayı beklediklerini söyleyen Bozkurt, “Tecrit kırılana kadar da eylemlerimize devam edeceğiz. Biz taleplerimizin sonuna kadar arkasında duracağız. Çocuklarımızın talepleri bizim de talebimizdir. Açlık grevi biterse de hastanelerde, yine her yerde çocuklarımızın yanında duracağız. Mücadeleyi bırakmayacağız” dedi. Yapılan açıklama sonrası başlayan nöbet eylemi akşama dek sürdü.

İstanbul’da tutsak yakınları bugün HDP Bahçelievler İlçe Örgütü’nde açıklama yaptı. Açıklamayı, açlık grevindeki tutsak Leyla Akyıldız'ın annesi Simanperi Akyıldız yaptı. Polisin engellemelerine ve saldırılarına dikkat çeken anne Akyıldız, “Polislerin bizi darp etmelerine, gözaltına almasına aldırış etmeden eylemlerimize devam ettik. Tecrit kalkmadığı sürece devam edeceğiz. Çocuklarımızın peşinden gideceğiz ve cezaevlerinin önlerinde olacağız” dedi.

Antep’te HDP Şahinbey İlçe Örgütü’nde eylemlerinin 12. gününde bir araya gelen tutsak annelerini bugün HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ziyaret etti. Avukatların Abdullah Öcalan’la görüşmesinin umut verici olduğunu dile getiren Toğrul, bu görüşmelerin düzenli hale gelmesini beklediklerini kaydetti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı