Tutsak yakınları: Artık sesimizi duyun!

Açlık grevindeki tutsakların başta anneleri olmak üzere aileleri Diyarbakır, Gebze, Adana’da tecritin kaldırılması için eylemler yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mayıs 2019
  • 18:22

İmralı Hapishanesi’ndeki tecrite karşı açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini sürdüren tutsakların anneleri başta olmak üzere aileleri mücadelelerine devam ediyor. Tutsak yakınları bugün de polis ablukası altında yaptıkları eylemlerle tecritin kaldırılması talebini haykırdı. Eylemlerde gazeteciler de polisin baskı ve engellemeleriyle karşılaştı.

Diyarbakır

Bağlar ilçesinde Koşuyolu Parkı’nın önünde toplanan tutsak anneleri oturma eylemi yaptı. TOMA’lar ve polislerce etrafları çevrilen anneler “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Hak hukuk adalet zindanlarla gelecek!” sloganlarıyla tepkilerini gösterdi. Gazetecilerin eylemi takibi de polis engeliyle karşılaştı.

Tutuklu anneleri 1 saat süren oturma eyleminden sonra Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma (TUAY-DER) binasına kadar yürüyüş yaptı. HDP’li vekillerin de destek verdiği eylemde, TUAY-DER binası önünde kısa bir açıklama yapıldı. Cezaevinde açlık grevinde olan oğluyla telefonla görüştüğünü ve grevde olan tutukluların sağlık durumunun çok kötü olduğuna dikkat çeken Hazal Yıldırım, “Biz çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Ölümlerini seyretmeyeceğiz. Bundan dolayı buradayız. Buradan Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz: Evimize gittiğimiz zaman tecridin kalktığı haberini görmek istiyoruz” dedi.

Gebze

Tutuklu yakınlarının Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde başlattığı oturma eylemi 41. gününde devam etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze İlçe Örgütü önünde bir araya gelen ailelere, HDP milletvekili Ayşe Sürücü ve avukatlar destek verdi.

Araçlara binerek yola çıkan ailelerin önü cezaevine yakın bir yerde polis tarafından kesildi. Eylemin yasak olduğunu belirten polislere tepki gösteren aileler, bulundukları yerde oturma eylemi yaptı. Bir süre sonra saldırıya geçen polis, tüm aileleri zorla araçlara bindirdi. Bu duruma tepki gösteren avukatlar da polis tarafında tehdit edilirken, aileler yarın yine geleceklerini belirterek alandan ayrıldı. Öte yandan gazetecilerin görüntü alması da polis tarafından engellendi.

Adana

İsmet İnönü Parkı’nda başlattığı oturma eylemi 10’uncu gününde devam etti. Aşırı sıcak ve oruçlu olmalarına rağmen anneler, bugün de polis ablukasına rağmen parkta oturdu. Polis, kalkanlarla parkta bulunan yurttaşlar ile anneler arasında etten duvar ördü. Bugünkü eyleme kent vekili Tülay Hatimoğulları’nın yanı sıra HDP, HDK ile TUAY-DER yöneticileri destek verdi. Çevrede bulunanlar, polisin tüm engellemelerine rağmen alkış ve "Bijî berxwedanan zindanan" sloganıyla annelere destek verdi.

Konuşmalarla devam eden eylemde hükümetin sessizliğine tepki gösteren anneler, bir an önce tecritin kaldırılarak, zulmün bitmesini istedi. Adalet Bakanlığı’nı “zulüm bakanlığı” olarak tanımlayan annelerden Emine Dağ, hükümetin kendilerini kandırmaktan vazgeçmesini istedi. Nejla Kocaman, tüm kesimlere, “Sesimize kulak verin” çağrısı yaptı. Latife Aydın , annelerin ağlamaması için tecritin kaldırılmasını talep ederek, “Kimse ölmesin” diye haykırdı.

Eylem HDP binasına yapılan yürüyüşle son buldu.

Ankara

Açlık grevindeki çocuklarının talepleri için Türkiye’nin bir çok ilinden Ankara’ya gelen annelerin eylemi 6. gününde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde devam ediyor. HDP, DBP il, ilçe yöneticileri bugün annelere ziyaret gerçekleştirdi. HDP toplantı salonunda tutsak annelerinin ve ziyarete gelenlerin konuşmalarıyla eylem sürdü.

Talepleri kabul edilmeden Ankara’dan dönmeyeceklerini vurgulayan anneler, Adalet Bakanı’nın “görüş kısıtlamasının kaldırıldığı” yönündeki açıklamasına uygun davranarak avukat görüşlerine izin vermesi gerektiğini dile getirdi.

Urfa

Tutuklu ailelerinin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü binasında başlattığı nöbet eylemi bugün 11. günündeydi. Anneler düzen muhalefetine tepkilerini dile getirerek “Anneler yerde sürüklenirken, çocuklarımız ölüm döşeğindeyken sesini çıkarmayanlar bizim dostumuz olamaz” vurgusu yaptı. Anneler, Adalet Bakanlığı’nı da yaptığı açıklamaya uygulamaya ve tecriti kaldırmaya çağırdı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı