Tutsak anneleri çocuklarının yaşam çığlığı

Tutsak anneleri ve yakınları tecrite karşı açlık grevi ve ölüm orucundaki çocuklarının dışarıdaki yaşam çığlığı olan eylemlerini kararlılıkla bugün de sürdürdü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mayıs 2019
  • 17:49

Her zaman olduğu gibi şimdiki süreçte de “tutsak yakınları” ifadesinin asıl olarak dolduran tutsak anneleri tecrite karşı açlık grevi ve ölüm orucunda olan çocuklarının dışarıdaki yaşam çığlıkları olmayı sürdürüyor.

Ankara

Ankara’da mecliste tutsak annelerinin başlattığı oturma eylemi üçüncü gününde de sürdü.

Mecliste eylemde olan annelerle bugün görüşen Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan, annelerin kendisine “Önce senin annen Leyla için sonra çocuklarımız için buradayız” dediğini belirtti.

Annelerle telefonda görüşen Sabiha Temizkan görüşme sonrası şunları söyledi:

“Anneler her yerde direniyorlar ve sanırım onların sayesinde bu mücadele başarılı olacak ...Annem Barış Anneleri’nin mücadelesinin kendisine çok güç verdiğini ve kendisini daha da gururlandırdığını söyledi. Bunu illettim Barış Anneleri’ne. Görüşmede annelerin söylediği bir söz beni çok etkiledi. Anneler bana; ‘En başta senin annen Leyla Güven için buradayız, sonra çocuklarımız’ dediler. Bir yanda böyle anneler var bir yanda da kimsenin çocuğu ölmesin diye bedenini ölüme yatıran bir anne var. O da benim annem. Annelerin direnişi çok önemli bir sembol, çok güçlü bir anlamı var.”

Diyarbakır

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda 1 Mayıs’tan bu yana eylem yapmaları polislerce engellenen açlık grevi ve ölüm orucundaki tutuklu anneleri, Batıkent Kavşağı’nda bir araya geldi. Burada çembere alınan tutsak yakınlarına polis saldırdı. Tutuklu annelerinin darp edildiği saldırıda Hızal Yıldırım gözaltına alındı. Bir süre sonra Yıldırım bırakıldı.

Saldırıya rağmen tutsak yakınları Batıkent Kavşağı’ndan ayrılmayarak bir süre daha eylemlerine devam etti.

İstanbul

Tutsak yakınları Ümraniye T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kalan çocuklarıyla görüştükten sonra oturma eylemi yaptı.

Kısa bir süre oturan tutsak yakınlarına polis saldırdı. Tutsak yakınları saldırıya tepki olarak “Biz çocuklarımız için buradayız. Onların ölmesini istemiyoruz” dedi.

Polisin izin vermemesi üzerine tutsak yakını Ayşe Yavuz açıklama yaptı. “Az önce görüşten çıktım. Çocuklarımız tecrit kalkmayana kadar açlık grevlerine devam edeceklerini bize bildirdiler. Bizi korkutacaklarını sanıyorlar ama biz korkmayacağız. Artık bu tecridi kaldırın” sözlerinin ardından diğer annelere de çağrıda bulanan Yavuz, “Gelin bize destek olun. Burada yanımızda bulunun" dedi.

Tutsak yakınları bugün kez daha Bakırköy Hapishanesi önüne gitti. E-5 Otoyolu kenarında toplanan tutsak yakınları, polisin kendilerini sürekli engellemesi nedeniyle bu sefer bulundukları yerde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Bir süre burada oturan tutsak yakınları, daha sonra kalkıp yolun karşı tarafına geçmek istedi. Üst geçide doğru yürüyen ailelerin önü polisler tarafından kesildi. Polisler herkesin bir anda köprüden geçmesine izin vermeyeceğini söyledi. Aileler ve avukatlar karşıya geçeceklerini söylemeleri üzerine polis kitleye izin verdi.

Tutsak yakınları buradan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bakırköy İlçe Örgütü’ne kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca “Bijî berwedana zindana!” sloganını atıldı

Adana

Tutsak anneleri Adana’da İnönü Parkı’nda oturma eylemi yaptı. Anneler, kendilerini kalkanlarla çevreleyen polislere, “Hava çok sıcak, bir açılında hava alalım. Nefes alamıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Anneler adına konuşan Nejla Kocaman “İstanbul seçimlerini bıraksınlar. Önceliğimiz açlık grevinde olan gençlerimizdir. Gençlerimiz ölümle burun buruna. Devlet bir an önce adım atsın. Çocuklarımız ölmesin” dedi.

Eylem sonrası kitle “Bijî berxwedana zindana!” sloganları ve alkışlarla HDP İl Örgütü’ne geçti.

Gebze

Gebze M Tipi Kapalı Hapishanesi önündeki oturma eylemi 38. gününde devam etti. HDP Gebze ilçe binası önünde bir araya gelen tutsak yakınları, araçlara binerek hapishanenin önüne gitmek için yola çıktı. Hapishaneye yakın bir yerde önü polis tarafından kesilen tutsak yakınları, araçlardan inerek yürüdü.

Tekrar önleri polis tarafından kesilen aileler, “Çocuklarımız için buradayız, oturacağız kimseye zararımız yok” diyerek tepki gösterdi. Tutsak yakınlarına hakaret eden polisler etraflarını ablukaya aldı.

Abluka altında bir süre daha önlerinin kesildiği yerde beklemeye devam eden tutsak yakınları, “Bizi öldürseniz de, gelmeye devam edeceğiz. Bize hakaret edemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Tutsak yakınlarının beklemeye devam etmesi sonrasında polis saldırıp darp ederek kitleyi araçlara bindirdi. Tutsak anneleri yarın yine geleceklerini belirterek, alandan uzaklaştı.

HDP Gebze İlçe Örgütü’ne gelen tutsak yakınları, burada açıklama yaptı. 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Hatice Calıhan’ın annesi Zeynep Calıhan, “Devletin sistemi budur işte. Bizim çocuklarımız ölüyor. Biz anne olarak çocuklarımız ölsün istemiyoruz. 38 gündür buradayız. 38 gündür aynı zulüm, aynı muamele. Yumuşama hiç yok. Mecliste anneler bulunuyor şu an; ama onları da dinlemiyorlar. Dün Meclis Başkanı ile görüştü orada anneler ama görüşmenin sonucunda hiçbir açıklama yapılmadı. Biz Meclis Başkanı başta olmak üzere yetkili herkesin açıklama yapmasını istiyoruz. Leyla Güven ve Nasır Yağız şahsında tüm grevde olanlar için ses vermelerini istiyoruz. Sadece Kürt anneleri değil, Türk anneleri de bilsin hepimiz tecrit altındayız. Ellerimize el versin tüm sanatçılar, yazarlar. Biz sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Gebze Hapishanesi’nde 152 gündür açlık grevinde olan Özlem Söyler’in annesi Hatice Söyler de, 38 gündür cezaevi önünde olduklarını belirterek, “Kızımın eklem ağrıları var. Yürümekte zorlanıyor. Tek isteğimiz tecridin bir an önce kalkması. Tecrit konusunda ağızlarından çıkacak bir kelimenin yeterli olacağını biliyoruz” dedi.

Van

Tutsak yakınları Tutuklu Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) Van Şubesi’nde bir araya geldi.

Dernek binasından Sanat Sokağı’na gitmek isteyen annelere polis izin vermedi. Polis gazetecilerin de görüntülerini sildi. Yine gazetecilere polisler tarafından Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı.

Açıklamaya izin verilmemesi üzerine dernek binasından üçer kişilik gruplar halinde çıkılmasına izin verildi. Anneler, avukatlar ve partililerden oluşan kitle HDP Van İl Örgütü binasına geçti. Burada açıklama yapan 151 gündür Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde açlık grevinde olan Necla Atak’ın annesi Emine Atak, “Tek amacımız çocuklarımızın sesini duyurmaktı ama polis ablukasına alındık. Biz sadece barışı ve çocuklarımızın sesini duyurmak istedik. Biz barış ve özgürlük istiyoruz. Ama bize verilen cevap, ‘umurumuzda değil’ oldu” dedi.

Açıklama çekilen zılgıt ve atılan sloganlarla son buldu.

Şırnak

Şırnak’ın Silopi’de tutsak yakınları HDP İlçe Örgütü binası önünde ellerinde direnişte olan çocuklarının fotoğraflarıyla açıklama yapmak istedi. Valiliğin yasak kararını gerekçe gösteren polis, eyleme izin vermedi.

HDP Milletvekili Nuran İmir kararı tanımadıklarını belirterek tutsak yakınları adına açıklama yapmaya başladı. Bu sırada polis, İmir’i hedef alarak TOMA’dan tazyikli su ve biber gazı sıktı.

Tutsak yakınları saldırıya rağmen dağılmadı, “Bijî berxwedana zindana!” sloganını attı. Kitlenin etrafının saran polis, yakın mesafeden gaz sıktı. Yoğun gazdan etkilenen aileler, HDP binasına girdi.

HDP Milletvekili İmir ve bazı tutsak yakınları sıkılan gazdan etkilenerek devlet hastanesine kaldırıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı