“Türkmen Dağı İliç olmayacak!”

Balıkesir’de CVK Madencilik’in maden projesine karşı yapılan eylemde projenin hukuksuz olduğu vurgulanarak çevreye zararları hatırlatıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Temmuz 2024
  • 20:30

Türkmen Dağı Çevre Platformu’nun çağrısıyla Balıkesir Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda eylem yapıldı. CVK Madencilik’in faaliyetlerine karşı yapılan eylemde platform adına açıklama okundu.

Açıklamada CVK Madencilik’in Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerindeki en az 16 köyü yakından etkileyecek olan “200903319 Ruhsat Numaralı sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme/Atık Depolama Tesisi” projesine karşı hukuki mücadelenin sürdüğü belirtildi.

Açıklamanın devamında projeye verilen “ÇED Olumlu” kararlarının iptali için açılan davaların Danıştay nezdinde devam ettiğini ve ayrıca işletme ruhsatlarının iptali için iki ayrı dava açıldığını ifade edilerek projenin büyük bir bölümünün ormanlık alanlarda olduğunu, yerleşim yerleri, tarım alanları ve meraların da proje alanında bulunduğu söylendi.

Açıklamanın devamında şirketin tüm mülkiyet izinleri ve tarım dışı kullanım izinlerini almadan faaliyetlere başlamış olduğunu belirtilerek, köylülerin tarlalarına erişemediğini, ÇED alanının tel çitlerle çevrilmesi nedeniyle köylülerin tarlalarına gidemedikleri dile getirildi.

Açıklamada proje alanında iki açık ocak, dört yer altı galerisi, kırma eleme tesisi, zenginleştirme tesisi, atık barajı ve depolama alanlarının bulunduğu belirtilerek özellikle Sarıalan köyü, Dallımandıra göleti, Çamköy ve Gökçeyazı köylerinin bu faaliyetlerden doğrudan etkilendiği vurgulandı. Maden işletmesi sırasında siyanür ve birçok kimyasalın kullanılacağı belirtilerek, bu kimyasalların çevre ve insan sağlığına büyük zarar vereceği söylendi.

Açıklamada son olarak Anayasa’nın 56. Maddesi hatırlatılarak projenin durdurulması ve ruhsatlarının iptal edilmesi için 11 bin 317 imzalı dilekçeyi Balıkesir Valiliği’ne teslim edecekleri açıklandı. Eylem sloganlarla sonlandırıldı.