Türkiye’de vaka sayısı arttı, solunum sıkıntısı çekenler var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada ek tedbirlere ve son duruma dair konuştu. Koca ilerleyen saatlerde toplam hasta sayısının 47 olduğunu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2020
  • 20:41

AKP iktidarı koronavirüsle ilgili “gerekli tedbirleri alıyoruz” iddialarını ve şeffaflıktan uzak tutumlarını sürdürüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ek tedbirlerini duyururken “hasta sayısının arttığı” bilgisini verdi ve virüs çıkan toplam hasta sayısını akşam açıklayacaklarını söyledi. Herhangi bir can kaybı olmadığını belirten Koca “Bu, olmayacağı anlamına gelmez. Çünkü solunum sıkıntısı olan hastalarımız var” diye ekledi.

Eksik bilgi vermeyi sürdüren Koca, açıklamasında ilk olarak “resmi belge” adı altında yayılan evrağa değindi, "sahte belgeler" konusunda pişkince uyarılarda bulundu. 

Fabrikalarda, atölyelerde, iş yerlerinde toplu çalışmanın devam etmesi, salgının yayılmasında önemli bir yer tutarken, bakan Koca “yaşamı durdurmadan alınacak önlemleri” aldıklarını söyledi. Bu ifadeleriyle önlemlerin yetersizliğini de itiraf eden Koca, “sıkı tedbirler alındığını” iddia etti.

AKP’li bakan, Bilim Kurulunda virüs testiyle ilgili aldıkları kararı şöyle açıkladı:

“Altı olan laboratuvar sayısı 16’ya çıkarılacak ve bütün ülkede yaygınlaştırılacak. Antijenden geliştirilen kiti ülkenin bütün illerine yayılacak. Bunun karşılığında test çok sayıda şehirde ve şüpheliye yapılacak.”

Bakan Koca, umreden gelen 5 binin üzerinde kişiyi gözleme aldıklarını öne sürdü. Halbuki 20 bine yakın kişinin döndüğü ifade ediliyordu. Bununla birlikte Koca, bu kişilerle ilgili “14 gün boyunca yurtlarda tutacağız ve sağlık durumlarını takip alacağız. 7 veya 8. gün tarama yapılacak” diye konuştu.

Alo 184 Sabim hattının Korona Danışma Hattı olduğu hatırlatılan açıklamanın devamında alınan önlemler sıralandı ve uçuş yasağı eklenen altı ülke daha duyuruldu. Buna göre, İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, İrlanda, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne uçuş yasaklandı.

Açıklama sonrasında sorulan sorular üzerine Koca, TTB’nin “yeterli maske yok” açıklamasını kastederek “maske, hızlı kit dahilinde hastanelere ücretsiz verilecek” dedi.

"Toplam hasta sayısı 47"

Sağlık Bakanı gece 23.49'da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, toplam hasta sayısının 47'ye yükseldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 29 yeni tanı kondu. Yeni tanı konanlarla birlikte toplam hasta sayımız 47 oldu. Son 29 vakanın tamamı doğrudan veya dolaylı olarak ABD, Ortadoğu ve Avrupa temaslıdır, 3’ü Umreden döndü. Yurt dışı teması risk olmaya devam edecek. Tedbirleri sıkı uygulayalım."