Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu

“Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu” kuruldu ve koalisyon düzenlediği basın toplantısında “Okul yemeği hemen şimdi!” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Mart 2024
  • 22:30

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu.

Koalisyon tarafından düzenlenen basın toplantısında çocukların sağlığı ve geleceği üzerinde ciddi ve kalıcı olumsuz etkilere neden olan beslenme yetersizliği sorununun çözülmesinin sağlıklı ve başarılı bir neslin yetişmesi için şart olduğuna vurgu yapıldı.

Sağlıklı beslenme hakkına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde çocukların sağlığı ve geleceği üzerinde ciddi ve kalıcı olumsuz etkilere neden olan beslenme yetersizliği sorununun çözülmesi, sağlıklı ve başarılı bir neslin yetişmesi için elzemdir. Her çocuğun temel hakkı olan sağlıklı beslenme başta siyasi iktidar olmak üzere ilgili kamu kurumlarının sorumluluğundadır. Okul yemeği programları yoluyla okul çağındaki çocuklara ücretsiz gıda ve beslenme desteğinin kamu kurumlarının politika önceliği olması son derece ivedidir. Ancak uygulanan politikalara bakıldığında okul yemeği programlarının kamu gündeminin dışında bırakıldığı aşikârdır.

Ücretsiz okul yemeği; salgın sonrasında her geçen gün artan yoksulluk ve geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketiyle birlikte ülkemizin en temel, en acil gündemlerinden biri haline gelmiş durumdadır. Okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak iken ve okul yemeği uygulamasının genişleyerek süreceği açıklamalarına rağmen gerekli adımlar atılmamış; verilen sözler tutulmamıştır.”

Okul yemeğine ilişkin verilen sözlerin tutulmadığı belirtilen açıklamada uluslararası raporlar ve devlet kurumlarının yaptığı araştırmalarda yer alan verilere değinildi. Yetersiz beslenmenin çocuklarda yaratacağı sorunlara dikkat çekilen açıklamada okul yemeği programlarının önemine işaret edildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Çocuklar okulda aç kalmamalı. Eğitim kurumları çocuklara eğitim ve sağlıklı beslenme imkânını bir arada sunmalı. Çocuklara iyi bir hayat sağlamak siyasal iktidar, muhalefet ve tüm toplumsal kurumlar için kamusal bir görevdir; ancak her yurttaş için de ahlaki bir sorumluluktur.”

Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmelerin hatırlatıldığı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmenin ilişkin maddesine dayanarak tüm kademelerdeki okullarda eğitim gören tüm çocuklarımıza ayrım yapılmaksızın ücretsiz nitelikli bir öğün yemek ve okulda geçirdikleri süre boyunca temiz içme suyu temininin sosyal devletin görevi olduğunu hatırlatıyor ve çocuklarımız başta olmak üzere yoksullukla ilişkili olarak yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik bir ‘kamusal destek-dayanışma programı’ acilen uygulamaya konulmalıdır diyoruz.

Başta siyasi iktidar olmak üzere tüm bileşenler, yetersiz beslenme ile mücadelede sorumluluk almalı ve devlet okullarında ücretsiz beslenme birincil öncelikli mesele olarak görülmelidir. Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde ‘Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’ olarak son derece önemli olan bu meselenin çözümüne katkı sunmak isteyen kurum ve kişilere çağrımızdır: Gelin hep birlikte çocuklarımızın geleceğine sahip çıkalım, yapılan çalışmaların takipçisi olalım ve birlikte çözüm üretelim.”

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu şu kurumlardan oluşuyor:

Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN), Türk Tabipleri Birliği (TTB), TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Derin Yoksulluk Ağı ve Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER)