TÜM BEL-SEN: “Nazan Bozkurt yalnız değildir”

TÜM BEL-SEN Nazan Bozkurt’un BES Genel Kurulu’nda sendika üyeliğinden ihraç edilmesini yaptığı basın toplantısı ile kınadı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Ekim 2020
  • 14:45

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası 1 ve 5 No’lu Şubeler KHK ile mesleğinden ihraç edilen ve tutuklu bulunan Nazan Bozkurt’un Büro Emekçileri Sendikası Genel Kurulu’nda oy birliği ile sendika üyeliğinden ihraç edilmesine karşı basın toplantısı yaptı.

Basın metnini okuyan TÜM BEL-SEN 1 No’lu Şube İdari Sekreteri İbrahim Sönmez, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra AKP iktidarının peş peşe çıkardığı KHK’lar ile 150 bine yakın kamu görevlisini hiçbir somut delile dayanmadan işlerinden ihraç ettiğine değinerek bu süreçte işinden ihraç edilen Nazan Bozkurt’un aylarca direndiğine dikkat çekti.

Kamu emekçileri direnişlerini sürdürürken KESK’in duyarsız kalışının altını çizen Sönmez şunları ifade etti:

KESK, ihraç edilen üyelerinin baskısı ve katılımı sonucu Nisan 2017’de Ankara’da ihraçlar kurultayı toplanmış ve ihraçlara sahip çıkmak amacıyla çeşitli kararlar alınmıştır. Ancak KESK MYK’sı aldığı kurultay kararlarını hayata geçirmemiş, tam tersine Ankara Yüksel Caddesinde, Bodrum’da, İstanbul’da Malatya’da ve Düzce’de KESK’li ihraç üyelerin gerçekleştirdiği direnişleri büyütmek yerine küçümseyerek yok saymıştır. Direnişçiler defalarca KESK yöneticilerine ihraçlar kurultayında alınan kararların uygulanması için defalarca görüşmelerine rağmen mevcut yönetim ısrarla oyalama yoluna gitmiştir.

Ardından direnişçilerin KESK’te devam eden oturma eylemi süreci anlatılarak şunlar belirtildi:

KHK zulmüne direnen üyelerine pervasızca saldırmaktan çekinmeyen KESK MYK'sı, yaptıkları kamuoyunda teşhir olunca maskelerinin düşmesinden rahatsız olmuş, bu nedenle disiplin kurularını harekete geçirmiştir. KESK ve bağlı sendikalar Eğitim-Sen, BES Genel Merkezleri 2019 Ocak ayında “sendikayı itibarsızlaştırmak” suçlamasıyla aralarında Yüksel Direnişinin mimarı Nuriye Gülmen, Acun Karadağ, Mehmet Dersulu ve Nazan Bozkurt’un da aralarında olduğu 22 kişi hakkında başlatılan disiplin soruşturmaları, Eylül 2019’da sonuçlanmış ve ilk genel kurulda ihraç edilmek üzere 12 kişinin üyelikleri askıya alınmıştır.

Nazan Bozkurt’un, “BES ve KESK’te egemen olan sendikal anlayışların oybirliği ile yaptıkları kirli ittifaklar neticesinde ihraç edildiği” vurgulanarak son olarak şunlar ifade edildi:

Nazan Bozkurt ile birlikte sendikalardan ihraç edilecek olan direnişçiler, direnmeyi seçtikleri ve sendikalara asli görevi olan mücadelenin öncülüğünü yapmalarını ve direnişlere destek olmalarını istedikleri için suçlanıp ihraç ediliyorlar. Aslında ihraç, sendika içinde direnmeyi seçen ve direnme pratiğini sergileyen üyeler ile devrimci kamu emekçilerinin sendikalardan tasfiyesidir. BES Genel Kurulunda ihraç oylamasına el kaldıran, kirli pazarlıkları yapan, bu ihracın altında imzası olan herkes tarihin çöplüğüne adını yazdırmıştır.”

Basın metninin okunmasının ardından söz alan TÜM BEL-SEN işyeri temsilcisi Ali Erdoğan mevcut sendikal anlayışın mücadeleden uzak olduğunu ifade ederek bu yozlaşmanın hesabını kamu emekçilerinin soracağını belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul