TOKİ mağdurlarından eylem

TOKİ mağdurları Eskişehir ve İstanbul’da eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Şubat 2024
  • 11:30

TOKİ mağdurları Eskişehir’de Ulus Anıtı’nda, İstanbul’da AKP Tuzla İlçe Başkanlığı önünde eylem yaptı.

TOKİ mağdurları adına konuşan Serhan Alağaç, evlerin teslimi sırasında daha önce belirlenen yüzde 1'lik KDV oranının yüzde 10'a çıkarılmasını kabul etmediklerini belirtti.

Proje alanının “rezerv alanı” olarak gösterildiğini aktaran Alağaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul’da yüzde 25 indirim ve sadece İstanbul’a özel yüzde 1 KDV sözü verildiğini söylemiştik. Öğrendik ki İstanbul’daki KDV’nin yüzde 1 olmasının formülü proje alanının rezerv alanı olarak gösterilmesinde saklıymış. Bunu hak sahipleriyle paylaştığımızda bizlerin projesinde öyle gösterip vermesinler diye tepki aldık. Çünkü rezerv alanı şu demek: Rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma hizmetleri durdurulabilir. Taşınmazların satışını, devrini ve kiralanmasını yasaklayabilir. Yapıların elektik, su ve doğal gazlarını kesebilir. Rezerv yapı alanında bulunan sağlam binalarda proje bütünlüğü gerekçe gösterilerek yıkılabilir. İlerde rezerv alanında olan evlerimizin elimizden alınmayacağının garantisini bize kim verebilir?”

Bir diğer TOKİ mağduru Neslihan Aras da benzer sorunlar yaşayanların sayısının arttığına dikkat çekti. Son olarak derneklerinin kurulumunu tamamladıklarını ve onay beklediklerinin bilgisini paylaşan Aras’ın konuşmasının ardından eylem sonlandırıldı.

ANKA'nın haberine göre, İstanbul’da yapılan eylemde konut taksitleri ve konut fiyatlarına tepkisini dile getiren sözcü Fırat Balta şunları dedi:

"2019 yılında bildiğiniz gibi asgari ücret 2 bin 300 lira gibi bir rakamdı. Şu anda 17 bin 2 TL. Bizler o zamanın şartlarında 890 TL'ye sadece bir taksiti verebiliyorduk ve üzerine iki misli olarak bizim cebimizde para kalıyordu. Ama şu anda baktığımız zaman bizlerden 14 bin TL'yle 21 bin TL arasında bir rakam istiyorlar. Bize yüzde elli indirimi vermediler. Bize sabit taksiti vermediler. Bize, 'memur maaş artışıyla sizler bu evi altı ayda bir faizli bir şekilde alacaksınız' dendi. Bu Allah'tan reva mıdır?"