TAYAD’lı Aileler SEGBİS dayatmasını protesto etti

Galatasaray Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında HHB üyesi avukatlara yönelik SEGBİS dayatması protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ağustos 2018
  • 15:50

TAYAD’lı Aileler Galatasaray Meydanı’nda bugün yaptıkları eylemle SEGBİS’in savunma hakkına yönelik saldırı olduğuna dikkat çekerek SEGBİS dayatmasını protesto etti.

“SEGBİS saldırısı yıllar önce planlandı”

“Halkın avukatlarına ve halkın sanatçılarına özgürlük” yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını Mehmet Güvel okudu. Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların 1 yıldır hukuksuzca tutuklu olduğu hatırlatılarak başlayan açıklamada, avukatların davalarının 10-15 Eylül tarihleri arasında Bakırköy Adliyesi’nde görüleceği belirtildi.

Açıklamanın devamında, avukatların mahkeme salonuna getirilmeden, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla davaların görülmeye çalışıldığı belirtildi. SEGBİS’in ortaya çıkışına değinilen açıklamada, savunma hakkına yönelik saldırıların yıllardır planlandığı üzerinde duruldu.

“Bu hakkı engizisyon dahi engelleyemedi”

Yargılayan ve yargılananın mahkemede yüz yüze gelmesi olarak tanımlanan ve ceza hukukunda yer alan “yüzyüzelik ilkesi”nin kökenine de değinilen açıklamada, bu hakkın “habeas corpus” (mahkeme huzuruna bedeniyle çıkma hakkı) olduğu ve halkların mücadelesiyle kazanıldığı ifade edilerek şöyle denildi:

“Mahkeme önüne çıkıp ifade verme hakkını ortaçağın engizisyon heyetleri dahi engelleyememiştir. Yargılama esnasında yüz yüze, karşı karşıya olmak aynı zamanda bir çatışmadır, hesaplaşmadır. İddialar, düşünceler, suçlamalar, deliller ve ideolojiler çatışır. Birbirlerinin gözünün içine bakarlar. Doğru ve yanlışın, Haklı ve haksızın çatışması yaşanır, sınıf savaşıdır bu. İşte SEGBİS bu çatışmanın arasına sokulan faşizmin kamera hilesidir.”

“Bu koşullarda savunma hakkında bahsedilebilir mi?”

Açıklama, bu hakkın SEGBİS’le gasp edilmesinin savunma hakkına yönelik bir saldırı olduğu teşhir edilerek şöyle devam etti:

“Yüzyüze yargılama yapmak, duygu ve düşüncelerin ağırlığını kaldırmak, söylenen sözleri karşılamak kolay değildir. Ama SEGBİS’te tek bir tuşla tutsak ekrandan alınabilir. Tek bir tuşla tutsağın sözleri sessizliğe gömülebilir. Artık tutsak hapishanedeki kamera odasında tek başınadır. Ne yaparsa yapsın kamera önünde mahkemeye bir etkide bulunamaz. Bu koşullarda savunma hakkından bahsedilebilir mi? SEGBİS’in kabul edilmemesinin nedeni tam da budur.”

Tutuklu avukatların, bu nedenlerden dolayı SEGBİS dayatmasını kabul etmeyeceği vurgulanan açıklama, “Halkın avukatlarına halkın sanatçılarına özgürlük!” sloganıyla sona erdi.