Taksim’de Hopa için yürüyüş: Afet değil cinayet!

Doğanın talan edilmesi sonucu Hopa’da yaşanan selin felakete dönüşmesi ve 10 kişinin yaşamını yitirmesi Taksim’de yapılan eylemle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ağustos 2015
  • 19:55

24 Ağustos’ta Hopa’da yaşanan selin, doğanın talan edilmesi sonucunda felakete dönüşerek insanların yaşamına mal olması Taksim’de yapılan yürüyüşle protesto edildi.

Taksim Tünel Meydanı’nda toplanan kitle “Doğal afet değil! Rant talan cinayet” pankartını açarak sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yürüdü.

“Doğal afet değil bu bir cinayet!”, “Sermaye elini doğamızdan çek!”, “Katil devlet/AKP hesap verecek!”, “Hopa halkı yalnız değildir!” sloganlarıyla Galatasaray Lisesi önüne ulaşılmasının ardından çevre örgütlenmeleri adına ortak açıklamayı Sultan Aksu okudu.

Hopa’da yaşananların nedeninin sermayenin rantı uğruna doğanın talan edilmesinden kaynaklandığını belirten Aksu şunları ifade etti: “Ekolojik dengenin bozulması ve doğa katliamlarında görülen en büyük yanlışlar; sermayenin doğayı meta gibi gören sakat anlayışı, siyasi iktidarların sadece sermayenin çıkarlarını kollayan tutumu ile sermayenin çıkarı için doğanın talan edilmesinin önünü açacak yasalar çıkarmasına dayanıyor. Bu yanlışlar, doğadaki ekolojik yaşamı günümüzde artık ‘rant kapısı’ haline getirmiş durumdadır.”

“Yıllardır rant uğruna arazi etütleri yapmadan sadece bina inşa eden belediyecilik anlayışının taşıyıcıları, rantçı-soyguncu yöneticiler halkın karşısına çıkamıyor” diyen Aksu, son yaşanan olayın yıllardır doğanın talanına karşı verdikleri mücadelenin haklılığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Aksu, doğanın talanına karşı mücadelenin devam edeceğini ifade ederek açıklamayı sonlandırdı.

Açıklamanın ardından sırasıyla Çevre Mühendisleri Odası’ndan Eylem Tunceli, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, CHP Milletvekili Gülay İpekçi ve Ferhat Tunç söz alarak rant ve talan düzeninin yarattığı katliamı teşhir etti.

Eylem Ferhat Tunç’un seslendirdiği ve hep birlikte söylenen Çav Bella marşı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul