Suruç Katliamı davası 7 Ağustos’a ertelendi

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve avukatları, davanın kapatılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Dava 7 Ağustos’a ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mayıs 2019
  • 20:09

Suruç Katilamı davası bugün polis ve jandarmanın ablukaya aldığı Urfa Hilvan T Tipi Hapishanesi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülmeye devam etti.

Bugünkü duruşmaya, tutuklu sanık Yakup Şahin, duruşmaya yine getirilmedi ve SEGBİS ile katıldı. Duruşmada, katliamda yaşamını yitiren Hatice Ezgi Sadet’in babası Ali Sadet söz alarak katliam günü çantasında IŞİD bayrağı çıkan Abdullah Ömer Arslan’ın mahkemede yalan ifade verdiğini hatırlattı. Arslan ve onu serbest bırakan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Katliamda hayatını kaybeden Emrullah Akhamur’un amcası Mahmut Akhamur, sanık Yakıp Şahin’in hâlâ duruşmaya getirilmemesine dikkat çekti.

Suruç’ta yaşımını yitiren Çağdaş Aydın’ın babası Fethi Aydın, katliamda yaşamını yitiren Evrim Deniz Erol’un annesi Besna Erol’un tutuklanmasını teşhir etti.

Aydın’ın ardından konuşan Şemsi Yurtgül, Sultan Yıldız, Mehmet Özkan, Suruç gazisi Çağla Seven ve Mehmet Şerif Akalın mahkemede gelmeyen adalete ve adalet arayışlarına vurgu yaptılar.

Delillerin karartılmasının bir biçimi: 5 saatlik kamera kaydı silindi

Duruşmada avukatlardan ilk sözü Avukat Kader Tonç aldı. Tonç, dosyaya konulan katliam görüntülerinde canlı bombanın geçtiği güzergaha dair birçok anın kesildiğini belirtti. Ayrıca dosyada katliamdan sonraki 5 saatlik görüntünün kesilmiş olduğunu belirten Tonç, polis Ahmet Oğuz Davarcı'nın savcının talimatı ile 19-20 Temmuz tarihlerindeki bütün görüntüleri toplayıp savcıya teslim ettiğini söylediğini hatırlattı. Tonç, görüntülerin eksiksiz olarak dosyaya konulmasını istedi.

Avukat Gülhan Kaya ise dosyaya eklenen görüntülerde canlı bombanın üstü kabarık bir şekilde elini kolunu sallayarak dolaştığını, camiye, internet kafeye girdiğini ancak hiçbir aramaya takılmadığını hatırlattı ve 5 saatlik görüntüyü kimin sildiğini sordu.

Kaya’nın ardından Avukat Sevda Çelik Özbingöl, Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel söz aldılar. Özbingöl ve Öncel dosyada bazı delillerin hiç yer almayarak, bazılarının da karartılmaya çalışılarak dosyanın kapatılmaya çalışıldığını vurguladı.

Bir sonraki duruşma 7 Ağustos’ta

Savcı ara mütaalasında, Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı’nın akıbetinin Urfa Emniyet Müdürlüğü’nden sorulmasını, Ömer Arslan’ın HTS kayıtlarının istenmesini, Arslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve Yakup Şahin’in tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme heyeti, HTS kayıtlarının istenip incelenmesinin ardından gerek duyulduğu durumda Ömer Arslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkında yazılan yazının cevabına göre kırmızı bülten araması çıkarılmasına, Urfa ve Suruç emniyet müdürlüklerine yazı yazılarak, katliam günü ile ilgili eksik olan kamera görüntülerinin istenmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 7 Ağustos 2019’a erteledi.