Statlarda kime yasak

Dün akşamki Fenerbahçe maçı, statlardaki yasakların sadece direnişçilere olduğunu, gericilere sınır olmadığını ortaya çıkardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ağustos 2013
  • 13:37

AKP hükümeti direniş ruhunun statlara taşınmasından duyduğu korkuyla lig açılmadan yeni “siyaset” yasakları ve polisiye önlemleri devreye sokmuştu, Fakat ligin açılmasıyla birlikte yasağın hak arama mücadelesine, direnişe yönelik olduğu kanıtlandı.

Dün akşam oynanan Fenerbahçe maçında tribünlerde Mısır’daki İhvancılara ve Mursi’ye destek görüntüleri vardı. 'Şeref' tribününde Konyasporlu biri boynunda Mursi’nin silueti olan atkı ile otururken hem Fenerbahçe hem de Konyaspor tribünlerinde İhvancılar için pankart açıldı. “Mursi’ye selam direnişe devam” pankartının açılması tribündeki siyaset yasağının direnişe yönelik bir baskı aracı olduğunu da kanıtladı. Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu’nun İhvancıların simgesi olan el işareti ile gol sevincini yapmasıysa maçtaki AKP uşaklarının İhvan desteğindeki son nokta oldu.

 

"Güvenlik önlemi" artıyor

Maçta bunlar yaşanırken Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ortak çalışmalarıyla baskı politikalarını hayata geçirmeye devam ediyor. E-bilet, güvenlik kamerası ve yüz tarama sistemi, 6 farklı statta devreye sokuldu. ‘Gözlemci polis’ uygulaması da ligin ilk maçıyla birlikte statlarda yerini aldı. Her takıma zimmetlenen sivil polisler, takımların deplasman maçlarına dahi giderek düzenli taraftar gruplarını takip edebilecek. Tribünlerde fişleme, ajan faaliyet için bulunacak sivil polisler ile direniş sloganları atılması, “siyasi” pankart ya da dövizlerin açılması engellenecek.

Ayrıca taraftarla ilgili yapılan fişleme verileri Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) merkezi veri tabanında toplanacak. Buradaki taraftarların kişisel bilgileri incelenmek üzere İçişleri ve Maliye bakanlıklarının erişimine açık olacak. Yapılan incelemelerde suç kaydı ya da vergi borcu olanlar anında tespit edilecek.

 

Gericiliğe serbest

Fenerbahçe maçındaki uygulamasında görüldü ki bu gerici İhvan için yapılan desteği kapsamıyor. Fakat Ankara’da Gençlerbirliği'nin “Kırmızı kara, burası Ankara” pankartı yasaklanabiliyor. Yasak ölçülerinde “siyasi”, “saldırgan” gibi tanımların neye göre belirlendiği ise açık. AKP hükümetini rahatsız eden her söz, grup yasaklı listesinde yer alıyor. Gençlerbirliği yasağı da Karakızıl taraftar grubu gibi direniş sürecinin ‘sabıkalıları’ arasında yer almasındandır.

Keza bugün oynanacak Beşiktaş-Trabzonspor maçı öncesinde stat girişinde Çarşı pankartları sıkı kontrolden geçirildi. Çarşı grubundan taraftarlar, hazırladıkları pankartları tribünlere asmak için sabah erken saatlerden Atatürk Olimpiyat Stadı'na gitti. Polis, “siyasi” içerikli pankartların stada sokulmaması için pankartları tek tek titizlikle kontrol etti.

Taraftarlar “Maçları seyretmekten men”, “gözaltı” ile tehdit edilerek korkutulmaya çalışılıyor.