Soçi’de üçlü Suriye zirvesi sonrası ortak açıklama

Bugün Soçi’de Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin katıldığı Suriye zirvesi sonrası ortak açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Şubat 2019
  • 19:11

Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin katılımıyla Suriye gündemli zirve bugün Soçi’de toplandı. Suriye’deki gelişmelerin ve üç ülke arasındaki işbirliğinin ele alındığı zirvenin ardından ülke devlet başkanları basın toplantısı düzenlerken, tarafların ortak imzasıyla ortak açıklama da yapıldı.

“Suriye'de terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılması, ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğü ile komşu ülkelerin milli güvenliğini zayıflatmayı amaçlayan ayrılıkçı gündemlere karşı durma” vurgusunun yer aldığı ortak açıklamada, “Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı, egemenliğinin korunması kararlılığı” ifade edildi.

İdlib’deki “çatışmasızlık bölgesi”nde El Kaide ve El Nusra uzantısı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) adını alan cihatçı çetenin kontrolü ele geçirdiğine değinilen açıklamada, İdlib konusundaki anlaşmanın tüm taraflarca hayata geçirilmesi konusunda mutabık olunduğu belirtildi.

Açıklamada, Suriye’nin kuzeyiyle ilgili duruma dair şu ifadeler kullanıldı: “(Liderler) Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu ele almışlar ve ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygı gösterirken, bu bölgenin güvenlik, asayiş ve istikrarının temini için mevcut anlaşmalar uyarınca da dahil olmak üzere, faaliyetlerinde eş güdüm yapmak hususunda mutabık kalmışlardır.”

Suriye’deki sürece dair “siyasi çözüm” vurgularının da yer aldığı açıklamada, bu noktada “Anayasa Komitesi” kurulması için çalışmaların hızlandırılması “kararlılığı” ifade edildi. Açıklamada, ülkedeki “insani altyapı”nın güçlendirilmesi, mültecilerin Suriye’ye geri dönebilmesi için “gerekli şartların oluşturulması” başlıkları üzerinde de duruldu.

Üç ülkenin garantörlüğündeki Astana sürecinin bir sonraki toplantısının Nisan ayında yapılması kararlaştırılırken, üçlü Suriye zirvesinin bir sonraki toplantısının Türkiye’de yapılmasına karar verildi.

Öte yandan, üç ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine dair ifadelerin de yer aldığı açıklamada, ortak ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirme kararı alındığı kaydedildi.