Şırnak’ın köyünde süren abluka raporu

Yeşil Sol Parti Şırnak Güçlükonak ilçesindeki Ormaniçi köyünde 2 ayı aşkın bir süredir devam eden askeri ablukaya dair hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Eylül 2023
  • 23:30

Şırnak Güçlükonak ilçesindeki Ormaniçi köyünde 2 ayı aşkın süredir askeri abluka sürüyor. Yeşil Sol Parti ablukaya  ve ablukada gerçekleşnen hak ihlallerine ilişki hazırladığı raporu, il binalarında düzenlenen basın toplantısıyla, kamuoyuna açıkladı.

Toplantıda raporu Yeşil Sol Parti Şırnak Eşsözcüsü Ahmet Başak okudu.

Raporda şu tespitler yer aldı:

“*Uzun süredir köyün ötesinde bulunan asker ve jandarma birliklerinin 3 haftadır köy civarına geldikleri akabinde köylülere muhtar aracılığıyla ‘14 gün yasak konulduğunu, köy etrafında giriş çıkışların kontrollü olacağı, saat 10.00-16.00 arasında köyün girişindeki kontrol noktasında olacak şekilde hayvan otlatma ve bahçe, bağ ve tarım arazilerinin sulama işlerine izin verileceği’ söylenmiştir. Bu süre boyunca kimi zaman zırhlı araçlar ile köy içine girilse de köy merkezinde herhangi bir arama faaliyeti ve gözaltı işlemi gerçekleştirilmemiştir.

*13 Eylül tarihinde köylülere, hayvan otlatma ve bahçelere inmenin yasaklandığı, kimseye izin verilmeyeceği bildirilmiştir. ...

*Köylüler, hayvanlarının açlıktan ölmemesi için civar köylere dağıtarak geçici çözüm bulmuşlarsa da oturulan evlerden görece uzakta bulunan bağ ve bahçelerinin sulama sorununa çözüm bulamamışlardır. Binbir emek ve zorlukla ektikleri tarlalarını sulayamadıklarını belirten köylüler en azından hane başına 2 kişi veya köy adına belirlenecek 3-4 kişilik bir grubun sulama işini yürütmesine izin vermeleri konusunda taleplerini iletmiş, maddi manevi büyük zarara uğradıklarını, geçim kaynaklarının yok olduğunu belirtmişlerdir. ...

*Köyde gece saat 00:00’dan sonra evlerinden çıkışlarının yasaklandığını belirten köylülerin; yoğun baskı altında oldukları, zorlu yaşam koşulları, uğradıkları zararlar ve üretim faaliyetlerinin durduğu heyetçe gözlemlenmiştir.

*Güvenlik güçlerinin köyden ayrılmadan önce, herhangi bir askeri hareketlilik olmamasına rağmen, birkaç gün boyunca silah sesi geldiği ve bombalama yapıldığı, seslerin rahatsız edici boyutta olduğu bilgisi görüşülen köylülerce heyete aktarılmıştır. ...

 *Yasağın kalkıp kalmadığını bilmeyen köy sakinlerinin köyde dolaşmadıkları, sakin görünen köyde tedirginliğin hâkim olduğu gözlemlenmiştir.”

Raporun sonunda bölgede Geçici Özel Güvenlik Bölgesi ilanlarına son verilmesi ve köylülerin maddi zararının karşılanması istendi.