Kamu kaynaklarının yandaşlara peşkeş çekilmesi adına hayata geçirilen ve 2011 yılından bu yana yürütülen şehir hastaneleri projesine milyarlarca lira ödendi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın açıkladığı 2020 yılı ilk altı ay harcama tutarlarına göre şehir hastanelerine 3.2 milyar TL harcandı.
İlk altı ayda şehir hastanelerine 3.2 milyar TL harcandı
Uzmanların uyarılarına rağmen hayata geçirilen şehir hastaneleri projesi ile halk sağlığı riske atılırken diğer bir yandan kamu kaynakları yandaşlara peşkeş çekiliyor. Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın verilerine göre yapımı biten ve hizmete açılan 11 şehir hastanesine 2020 yılı için ilk altı ayda ödenen kira miktarı 1 milyar 628 milyon TL oldu. Hizmet bedeli ise 1 milyar 602 milyon TL.
Uzmanlar öngörülen tüm şehir hastanelerinin yapımı ve hizmete girmesi ile devletin 33 milyar dolar kullanım bedeli ve 34 milyar dolar da hizmet bedeli olarak ödeme yapacağını öngörüyorlar.
Sayıştay, şehir hastanelerini denetleyemiyor
Şehir hastaneleri projelerine milyarlarca lira aktarılırken bu tutar denetime de kapalı. Şehir hastaneleri Sayıştay tarafından denetlenmezken şehir hastanelerinin maliyeti ve işletmesi hakkındaki sorular ‘ticari sır’ perdesi arkasında cevapsız bırakılıyor.
2018 tarihli Sayıştay raporunu inceleyen TTB Merkez Konseyi, şehir hastanelerine yapılan ödemelerin kayıt dışı kaldığını, şehir hastanelerine ilişkin finansal kiralama işleminin uygun muhasebeleştirilmediği için borcun gizlendiğini, olmayan birime garanti ödeme yapıldığını bilgilerini kamuoyu ile paylaşmıştı. Rrapora göre Sağlık Bakanlığının yasaya aykırı şekilde şirketlerin borcunu üstlendiğinin görüldüğüne de dikkat çekilmişti.
Kamu kaynakları yandaşlara peşkeş çekiliyor
Kamu-Özel Ortaklığı adı altında gündeme gelen “yap-kirala-devlet” modeli ile yapılan şehir hastanelerine “hasta doluluk garantisi” verildi. Ayrıca kamu kaynakları peşkeş çekilerek yönetici şirketlere 25 yıl boyunca kira verilecek. Bu şekilde özelllike Rönesans başta olmak üzere CCN, YDA, Türkerler ve Astald, gibi AKP yandaşlıkları ile bilinen firmalara rant alanı açıldı.
Bu firmalar içerisinde yer alan Rönenans Holding,11 şehir hastanesinden beşini yapmanın yanı sıra Erdoğan'ın kaçak sarayını da yapmış ve kamunun milyarlarca liralık ihalelerinde boy göstererek, pek çok işletmenin yapımını üstlenmişti. Rönenans Holding Başkanı Erman Ilıcak Forbes'in 2020 yılı başında hazırladığı milyarderler listesinde de yer almıştı.