"Sefalet ücretini kabul etmiyoruz"

KESK, devam eden toplu sözleşme sürecine ilişkin yaptığı açıklamada "İktidarın sunmuş olduğu ücret artışı teklifi yoksulluk teklifidir" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ağustos 2021
  • 15:55

KESK devam eden TİS’e dair açıklama yaptı ve “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz” dedi. Kamu emekçilerini etkileyen toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. 1. oturumu tamamlanan görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti teklifini açıkladı.

KESK Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında açıklama metnini KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil okudu. Kablan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından sunulan teklifin kabul edemeyeceği belirtilerek şunları ifade etti:

“Çalışma Bakanı konuşmasının başlarında önceki gün imzalanan kamu işçisi Toplu İş Sözleşmesinin 2021 ve 2022 yıllarını kapsadığını ifade ederek "Ancak bugün memur ve memur emeklileri için sunacağımız teklif 2022-2023 yıllarını kapsıyor" demiştir. Böylece daha baştan “kamu işçisi TİS'ini emsal almayın. En düşük işçi ücretine 500 TL artış, 2021 yılı için altışar aylık dilimler halinde %12 +%5 ve enflasyon farkı gibi bir teklif beklemeyin” sinyali verilmiştir.

Nitekim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanan teklife göre; kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşlarında 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde %5 +%6, 2023 yılı için ise %6 +%6 artış önerilmiştir. Büyük bir lütufmuş gibi, altışar aylık dönemlerde enflasyon farkının oluşması durumunda söz konusu farkın maaşlara yansıtılacağını ifade edilmiştir.”

Maaşların enflasyon karşısında eridiğini ifade eden açıklamanın devamında kamu emekçilerine de seslenen açıklamada birleşik mücadele çağrısı yapılarak şunlar ifade edildi:

“Biz KESK olarak her zaman olduğu gibi bugün de bir emek örgütü olmanın gereğini yerine getirmek için,

Kamu emekçilerinin, emekliklerin ortak hak ve çıkarlarını savunmak için üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yerine getirmeye hazırız.

Bunun için ayrım yapmaksızın hepinizi

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret,

Güvenceli istihdam- güvenli gelecek,

Demokratik- adil bir çalışma yaşamı,

Halktan yana bir kamu hizmeti,

Grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı

Gerçek bir toplu pazarlık sistemi için tüm konfederasyonları, kamu emekçilerinin birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz.”