Sayıştay’dan belediyeler raporu: Rant ve kokuşmuşluk!

Sayıştay’ın 2017 belediyeler raporu buralardaki rant ve kokuşmuşluk düzenini bir kez daha gözler önüne serdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Kasım 2018
  • 07:56

Burjuva düzen partileri için tam birer rant merkezi olan belediyelere ilişkin Sayıştay tarafından açıklanan rapor kılıfına uydurulanları bir tarafa bıraksak dahi ortada tam bir kokuşmuşluk olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Sayıştay’ın açıkladığı 2017 belediyeler raporunda ihalelerin yandaşlara aktarıldığı ve sayısız usulsüzlük yapıldığı ortaya kondu.

Sadece İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyeleri tarafından yapıln yolsuzluklar ve yandaşa peşkeş uygulamaları dahi toplamda düşünüldüğünde bu rant ve kokuşmuşluk düzeninin ne boyutlara vardığını anlamak açısından fazlasıyla veri sunuyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin muhasebe kayıtlarındaki sermaye tutarları ile şirket mali tablolarındaki tutarlarının birbiriyle uyumlu olmadığı tespit edildi.

Kiraya verilen 320 taşınmazın kira bedellerinin yıllık peşin alındığı ancak bu gelirlerin sonraki ayların hesaplarına kaydedilmediği belirtildi.

Belediyenin kiraya verdiği 53 işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının olmadığı belirlendi. 380 taşınmaz için yeniden ihale açılması gerekirken ihale olmadan kira sürelerinin uzatıldığı açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin raporda ise kamu idareleri tarafından belediyeye tahsis edilen taşınmazlar ile belediyenin kamu idarelerine tahsis ettiği taşınmazların muhasebe kayıtlarının olmadığı tespit edildi.

Gecekondu Yasası gereğince belirtilen ihtiyaçlara harcanması gereken 93.5 milyon TL’nin belediyenin hesaplarına aktarıldığı belirlendi.

Bayrampaşa ve Ataşehir halinde bulunan işyerlerinden alınan toplam 24.4 milyon liralık teminat mektubunun muhasebe kayıtlarında yer almadığı belirlendi.

Müzelere girişlerde 30 bin 750 lira yaklaşık maliyetin eksik hesaplandığı tespit edildi.

İstanbul’da 2 bin 738 taşınmazın ecrimisil karşılığı idare edildiği, yasaya aykırı olarak ecrimisilin “kira niteliğine büründürülerek geleceğe ilişkin olarak taşınmazın işgaline süreklilik kazandırıldığı” açıklandı. 208.1 milyon liralık ecrimisil alacağının yalnızca 44 milyon lirasının tahsil edildiği belirtildi.

KİPTAŞ’ın 266.5 milyon liralık kâr payının belediye hesabına aktarılmadığı tespit edildi.

Bazı otoparkların belediye tarafından ruhsatlandırılmadığı belirlendi.

İlçe belediyelerine yapılan yardımların ihale yapılmaksızın İBB şirketlerinden temin edildiği saptandı.

Kiralarını ödemedikleri için sözleşmeleri fesh edilen kişilerin İhale Yasası’na göre “ihale yasaklısı” yapılmadıkları tespit edildi.

Sosyal yardımlar için seçilen 9 market zincirinin hiçbir indirim yapmadığı gibi belediyeye bir ödeme de yapmadığı belirtildi. Sosyal Yardım İstanbulkart kullanan aile sayısı 140 bin 179. 2017 için Sosyal buna ayrılan bütçe 125 milyon TL olarak öngörülmesine de 147.6 milyon TL olan harcama bu 9 marketten yapıldı.