Sarıgazi’de festival yasağı protestosuna polis saldırdı

Sarıgazi Halk Festivali’ne yönelik yasağın ardından açılış etkinliğinde polis tacizleri devam etti. Akşam yasağı protesto etmek için toplanan kitleye de polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ekim 2016
  • 19:58

Sarıgazi Halk Festival’nin açılışı için “Siyasi Süreç ve Emek Mücadelesi” konulu panel gerçekleştirilirken panel süresince polis tacizleri devam etti. Festivalin OHAL gerekçesiyle yasaklanmasına karşı saat 19.30’da Demokrasi Caddesi eski Derya Market önünde toplanan kitleye ise polis saldırdı.

“Siyasi süreç ve emek mücadelesi” konulu panel

Sarıgazi Halk Festival’nin ilk gün açılış programı saat 17.00’de Munzur Kültür Derneği’nde “Siyasi Süreç ve Emek Mücadelesi” konulu panel ile gerçekleştirildi. Panelde yazar Faik Bulut ve HDP MYK üyesi Çilem Küçükkeleş katıldı. Konuşmalarda Ortadoğu ve Kürdistan coğrafyasında yaşananlara dikkat çekilirken, Türkiye’de de özellikle 7 Haziran seçimlerinin ardından tırmandırılan savaş politikalarına değinildi. Bu topraklarda kadınların, gençlerin, Alevilerin, işçilerin, Kürtlerin mücadelesinin kanla bastırılmaya çalışıldığına dikkat çekildi. Panel mücadele çağrısıyla son buldu.

Panel süresince zırhlı araçlar ve kolluk kuvvetleri paneli taciz etti.

Yasak ve polis baskılarına karşı yürüyüşe saldırı

Ajitasyon konuşmaları ile Sarıgazi halkı hesap sormaya, eyleme destek olmaya çağırıldı. Konuşmalarda “OHAL’inizi de, KHK’larınızı da tanımıyoruz. Sarıgazi’de ve emekçi mahallelerinde, okullarda, fabrikalarda kadını, erkeği, genci yaşlısıyla herkesi susturmaya çalışan hükümleri tanımıyoruz” denildi.  “Emekçiler saflara hesap sormaya!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kitlenin yolu kapatarak yürüyüşe geçmesi ile zırhlı araçlar kitlenin önünü keserek saldırıya geçti. Ara sokaklara çekilen kitle daha sonra Demokrasi Caddesi girişinde tekrar toplandı. Zırhlı aracın önü kitle tarafından kesilirken kolluk kuvvetleri tekrar saldırıya geçti. Ara sokak ve caddelerde yaşanan çatışmaların ardından eylem iradi olarak bitirildi. Ancak kolluk kuvvetleri Sarıgazi sokaklarında terör estirmeye devam etti.

Kızıl Bayrak / Ümraniye