Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne ilişkin 2018 yılı raporunu bugün yayınladı. Her yıl yayınlanan raporda, Türkiye iki basamak gerilerken, dünya genelinde de basına yönelik saldırıların arttığına dikkat çekildi.
Türkiye’de basın özgür değil
Türkiye’de basının burjuva sınırlar içinde bile özgür olmadığının en net göstergesi 180’e yakın gazetecinin tutuklu olması. Bununla birlikte RSF raporu bu gerçekliği bir kez daha görünür kıldı. Türkiye 2018'de bir önceki yıla göre iki basamak gerileyerek 180 ülke arasında 157'nci sırada yer aldı. RSF’nin raporunda OHAL'e, 16 Nisan 2017'de yapılan referanduma ve basın üzerine artan baskılara değinildi.
Basın sadece Türkiye’de değil, dünyada da özgür değil
RSF’nin raporunda “Siyasi liderlerin basına karşı düşmanlığı artık sadece Türkiye (iki basamak gerileyerek 157'nci sırada) ve Mısır (161'inci sırada) gibi otoriter ülkeler ile sınırlı değil, ki bu iki ülkede ‘basın fobisi’ o kadar belirgin ki gazeteciler düzenli olarak terör suçlamasıyla karşılaşıyor ve [iktidara] bağlılık göstermeyenler keyfi olarak hapsediliyor” denilerek basına yönelik saldırıların dünya genelinde yaşandığı vurgulandı.
Gazetecileri “halkın düşmanları” olarak tanımlayan ABD Başkanı Donald Trump’ı dünyada yaşanan basına yönelik saldırılara örnek gösteren raporda, Trump’ın başkanlığının ilk yılında ABD'nin bir önceki yıla göre iki basamak gerilediği ve 45'inci sıraya yerleştiği ifade edildi.
Avrupa’da gerilemeler
Raporda, “demokrasinin beşiği” olduğu iddia edilen Avrupa’nın da basına yönelik saldırılarda dikkat çektiği kaydedildi. Basın özgürlüğü konusunda en fazla gerilemenin Avrupa’nın 4 ülkesinde görüldüğünü belirten raporda, Malta’nın 18 basamak birden gerileyerek 65’inci sırayı aldı. Bu gerilemede, gazeteci ve blog yazarı Daphne Caruana Galizia’nın katledilmesinin etkili olduğu ifade edilirken, Galizia’ya yönelik bunun öncesinde de baskılar olduğu hatırlatıldı.
Rapora göre, Malta’nın yanı sıra basın endeksinde gerileme kaydeden Avrupa ülkeleri Çekya, Slovakya ve Sırbistan oldu. Raporda, Slovakya’da gazeteci Slovak Jan Kuciak’ın öldürülmesine değinilerek, Slovakya’nın 10 basamak düşüşle 27'nci sıraya gerilediği belirtildi. Çekya da 11 basamak gerileyerek 34'üncü sırada yer alırken, Sırbistan da 10 basamak düşüşle 76'ıncı sıraya geriledi.