Roboski’de katledilen 34 kişi anıldı

Şırnak Roboski’de katledilen 34 kişi, mezarları başında anıldı, pek çok ilde anma etkinlikleri ve eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2022
  • 19:45

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011'de TSK'ye ait savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilen 19'u çocuk 34 kişi, katliamın 11'inci yılında anıldı. Roboski Şehitliği'nde yapılan anmaya katledilenlerin yakınları ellerinde yakınlarının fotoğraflarıyla katıldı.

"Roboski'yi unutmadık, unutturmayacağız!" pankartının açıldığı anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı.

“Ankara’nın dehlizlerinde beton döküldü”

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, anmada konuşan Roboskîli ailelerden Zeki Tosun, Roboskî'nin küçük bir köy olduğunu kaydederek, devletin küçük bir köye bile adalet getiremediğini söyledi. Tosun, barış ve huzurun Roboskî’de adaletin sağlanması ile mümkün oldacağını belirterek, sorumluların açığa çıkarılması talebini tekrar etti.

Katledilenlerin yakını ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, Roboskî’de yaşanan 11 yıllık adaletsizlik sürecini anlatarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan katliamın Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmasına izin vermeyeceklerini söylemişti. Bugün Ankara'da katliamın üzerine beton döküldü” dedi.

Anmada Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, TBB Başkanı Erinç Sağkan, Amed Baro Başkanı Nahit Eren, Batman Baro Başkanı ve ailelerin avukatı Erkan Şenses, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan söz aldı.

Konuşmaların ardından anmaya katılanlar, katledilenlerin mezarına çiçekler bırakarak, dualar okudu. Anmaya katılanlar katledilenlerin ailelerine tek tek başsağlığı diledi.

İstanbul

İHD İstanbul Şubesi, Roboski Katliamı’nın yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Dernek adına yapılan açıklamada, “Katilleri koruyan cezasızlık zırhı ve hakikatlerin inkarına karşı adalet mücadelemiz devam ediyor. Üzerinden geçen 11 yıla rağmen, ne ‘emri ben verdim’ diyen dönemin başbakanı, ne göz göre göre insanların üzerine bomba yağdıran pilotlar, ne amirleri yargı önüne çıkartılmadı. Roboskili aileler acılarına tutunup adalet ararken, ‘kan parası’ verilerek susturulmak istendiler. Acılarını kan parası ile değişmeyen ve adalet aramaya devam eden Roboskililer sistematik saldırıların, baskıların hedefi haline getirildiler” denildi.

Adana

İHD Adana Şubesi, İsmet İnönü Parkı'nda yaptıkığı basın açıklamasıyla Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, "Roboski için adalet!" yazılan pankart açıldı. Eylem boyunca "Roboski'yi unutma unutturma!" ve "Katiller bulunsun, hesap sorulursun!" sloganı atıldı. 

Açıklamada ortak basın metnini okuyan İHD MYK Üyesi Avukat İlhan Öngör, katliamın üzerinden onca zaman geçmesine rağmen sorumlularla ilgili etkin hiçbir soruşturma ve cezai işlem yapılmamışken, yakınlarını kaybedenlere yönelik başlatılan soruşturma ve kovuşturmaların utanç verici bir tabloya dönüştüğünü dile getirdi.

Antakya

İHD Antakya Şubesi yaptığı basın toplantısıyla Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Basın metnini okuyan İHD Hatay Şubesi yöneticisi Selman Altınöz, Aralık ayında yaşanan katliamlara ve Paris’teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne yapılan saldırıya değinerek, tepki gösterdi.

Mersin

HDP Mersin İl Örgütü, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptığı basın açıklamasıyla Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Açıklamaya kentteki siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Urfa

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Roboskî katliamının yıl dönümüne ilişkin Urfa Barosu önünde açıklama yaptı. Eylemde konuşan Avukat Nihat Şahin, Roboskî Katliamı davasındaki cezasızlığa dikkat çekerek "Üzerinde yaşadığımız coğrafyada faili meçhul cinayetlerin ve buna bağlı olarak Roboski katliamı faillerinin ortaya çıkarılması için ve bu katliamın emrini verenlerin bir an evvel hakkettikleri cezayı almaları için yakınlarını kaybeden Roboskili ailelerin hukuk mücadelesinde yanında olacağız" dedi.

Ankara

Roboskî için Adalet Girişimi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. “Katiller bulunsun! Roboski, bir daha asla!” pankartının açıldığı açıklamada ilk olarak söz alan İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, “Zaman ne acının yükünü hafifletiyor ne de yara kapandı, hala ilk günkü gibi kanıyor” dedi.

KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, Türkiye’deki katliamların cezasızlıkla karşı karşıya bırakıldığını dile getirerek, “İnsan hakları savunucuları olarak bu katliamların arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması, gerçek hukuk sisteminde adil bir yargılama ile cezalandırılma talebimiz uzun süredir devam ediyor. Tüm katliamların arkasında olan güçlerin açığa çıkarılmaması ve hukukun tesis edilmemesi hepimizin vicdanlarını sızlatıyor. Savaşa karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Katliamdan bir gün sonra Roboskî’ye gittiğini belirten İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Bir katliam hiçbir zaman örtbas edilmemeli. İnsan hakları savunucuları hatırlatma görevini yerine getiriyor ve hesap soruyor. Adalet bizi birbirimize bağlayan en önemli şey. Bunu yaparken de bir yandan da barış istiyoruz” dedi.