Reza Zarrab’tan rüşvet itirafları

ABD’de itirafçı olan Reza Zarrab, İran’a yönelik ambargonun delinmesi için AKP’li bakanlara verdiği rüşvetleri anlatıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Kasım 2017
  • 20:45

İran’a yönelik uluslararası ambargoyu delmek gerekçesiyle ABD’de tutuklanan Reza Zarrab, bugünkü duruşmada “tanık” sıfatıyla ifade vermeye başladı.

New York’taki duruşmada Zarrab 17-25 Aralık 2013'te düzenlenen yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan ile kirli ilişkilerini anlattı. Zarrab’ın bugün ve yarın ifade vereceği belirtildi.

Takas görüşmeleri başarılı olmadı

Savcı Sidhardha Kamaraju, Sarraf'a avukatlarının Türkiye ile mahkum takası için çalıştığını hatırlatarak, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dahil olduğu bu görüşmeler (takas görüşmeleri) başarılı oldu mu?" diye sordu. Zarrab "hayır" yanıtını verdi. Zarrab, kendisiyle takas edileceklerin kimler olacağına dair ise bir şey söylemedi.

Hesap açmasına Egemen Bağış yardım etmiş

Eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla aleyhine tanıklık yapan Zarrab, İran'la iş yaptığı için Türkiye'deki Aktif Bank'ta hesap açmasının reddedildiğini ve eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın devreye girerek kendisine yardım ettiğini söyledi.

Zarrab ifadesinde; 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası Başkanı Mahmud Bahmani ile görüşmeler yaptığını, İran Merkez Bankası'na finansal hizmetler vermek konusunda anlaştığını da anlattı.

Hakan Atilla işi yaptırımlara uydurmuş

Zarrab ilerleyen süreçte Aktif Bank'ın doğrudan İranlı yetkililerle çalışmaya başladığını ve kendisinin devre dışı bırakıldığını söyledi.

Aktifbank’ın kendisini devre dışı bırakması üzerine Halkbank’a gittiğini anlattı. Hakan Atille ile irtibata geçtiğini belirterek “Oluşturduğumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu” dedi.

İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söyleyen Zarrab, yaptırım kuralları en iyi hakim olan kişi olması nedeniyle Hakan Atilla’yı aradığını belirtti.

Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon avro rüşvet vermiş

Zarab Halkbank ile ilk temasın 2012’de kurulduğunu ancak ilişkilerin daha eskiye dayandığını söyledi. Ahmet Alacacı adlı bir kuyumcunun kendisine altın ihracatı yönetimi ve Halkbank'ta açılan hesapla transferlerin gerçekleştirilebileceğini söylediğini aktardı.

Eşi Ebru Gündeş'in ünlü bir isim olması nedeniyle eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın kendisiyle çalışmak istemediğini bunun üzerine devreye dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın girdiğini ifade etti.

Zarrab, Halkbank ile bağlantının kurulması için Zafer Çağlayan'a toplamda 45 ila 50 milyon avronun yanı sıra 7 milyon dolar ve 2 bin 465 milyon Türk Lirası rüşvet verdiğini söyledi.

Zarrab ayrıca, Çağlayan’ın İran’a para transferi karşılığında elde edilecek karın yüzde 50’sini istediğini de anlattı.