Polis panzeriyle katledilmişti; dava 4 yıl sonra başladı

Şahin Öner’in polis panzeriyle katledilmesinden 4 yıl sonra, dava bugün görülmeye başladı. Bu süreçte düzen yargısı katil polisleri korurken, polis de katletmeye devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Haziran 2017
  • 12:06

4 yıl önce Diyarbakır’da Öcalan’ın yakalanmasının protesto edildiği eylemde, 19 yaşındaki Şahin Öner’in polisin zırhlı aracıyla katledilmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün yapıldı.

4 yıl sonra açılan dava bugün Diyarbakır 7. Asliye Mahkemesi'nde 11.45'te başladı. Duruşmaya İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi avukatları ve Şahin Öner'in ailesi katılırken Öner'i katleden zırhlı aracın şoförü, katil polis S. K. katılmadı.

Duruşmada olay anına ilişkin beyanda bulunan tanık, Şahin Öner’in teslim pozisyonu aldığını söyleyerek “Araç durmadı, hızla göğsüne çarptı. Araç, Öner'i altına alarak 5 metre sürükledi. Araç devam etti” dedi. Şahin Öner'in avukatları, tanıkların ifadeleri ve Adli Tıp raporu üzerine bu davanın ağır cezada görülmesi talebinde bulundular. Avukatların bu talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verildi.

Katil polisler korunuyor, polis katletmeye devam ediyor

10 Şubat 2013'de Diyarbakır'da, Öcalan'ın yakalanmasını protesto eyleminde, zırhlı polis aracı Şahin Öner'i ezerek katletmişti. O gün Adana Valisi olan Mustafa Toprak, Öner'in el yapımı bomba atmak üzereyken panzerin altında kaldığını iddia etmişti. Görgü tanıkları Öner'in bomba atma girişiminde olmadığını söylerken olay yerinde de el yapımı bombaya rastlanmamıştı.

Öner'in katledilmesine ilişkin hazırlanan iddianamede polis cinayeti, “trafik kazası” olarak değerlendirilmeye çalışıldı. Ayrıca Şahin Öner'in avukatları, OHAL’de yürürlüğe giren 671 sayılı KHK ile birlikte katil polisin hapis cezası alması durumunda da hapis yatmamasının önünün açıldığını belirtti.

Öte yandan, “kaza” olarak gösterilmeye çalışılan katliamların yeni örnekleri yaşanmaya devam ediyor. Şırnak Silopi’de 4 Mayıs'ta gece saatlerinde Muhammet (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşler, zırhlı polis aracının evin duvarına dalmasıyla, sözde “kaza” sonucu katledildiler. 2017 Şubat'ında Mardin’de zırhlı polis aracı okuldan evine dönen 7 yaşındaki Berfin Dilek’i katletti. Lice'de 15 Haziran'da 85 yaşındaki kadın yine zırhlı araçla katledildi. Şırnak Silopi’de de panzer Mizgin Kızıl’a çarparken bir diğer cinayet girişimi çevredeki insanların Kızıl'a yardımıyla engellendi. Polis ise Kızıl’a çarptıktan sonra kaçtı.