Okulların öğrenime ara vermesi ile birlikte özel okullardaki öğretmenlerin yaşadığı hak gaspları arttı. BirGün’den Kemal Koç’un haberine göre sözleşmelerin yenilenmemesi, sigorta yapılmaması, maaşların ödenmemesi gibi pek çok hak gaspına uğrayan öğretmenler bu tür problemlerin özel okullarda rutin bir hal aldığını ifade ediyor.
Kısa çalışma ödeneğine tabi tutuldular
Yaşadıklarını anlatan öğretmenler yapılan anlaşmanın çok daha üstünde saat derslere girdiklerini, sözleşmenin 10 ay süreyle yapıldığını ve geri kalan 2 ay tüm harcamalarının devam ettiğini belirtti. Pandemi döneminde ise durumun daha da kötüleştiğini anlatan öğretmenler normal çalışmaya devam ettikleri halde bazı kurumların yalnızca kısa çalışma ödeneğini ödediklerini, kısa çalışmadan faydalanamayan öğretmenlerin ise çok az parayla çalışmak zorunda kaldığını söyleyerek “tam çalışıp kısa çalışma ödeneğine tabi tutulduk” dedi.
Çocuklar online derse girmediği zaman kurum parasını öğretmenden kesti
Hak gasplarının sadece ödemelerde değil, sigorta yaparken de sürdüğünü belirten öğretmen şunları ifade etti:
“Tazminat ödememek adına 'özel sektörde senin adını çıkartırız, referans olmayız,ayayıp iyi öğretmen değil' diyorlar. Mobbinglerle zorla istifa dilekçesi imzalatmaya çalışıyorlar. Benim bir kurumda 16 Mart'ta işe başlamama rağmen sigortam 4 Mayıs'ta başlatıldı.Üstüne pandemi süreci girdiği için kısa çalışma ödeneğinden de işsizlik maaşından da faydalanamadım. Bu esnada uygulama dersleri öğretmenlerinin hepsi ücretsiz izne çıkarıldı. Pandemi sürecinde benim kurumumda çalışan bazı öğretmenlere maaşın üçte biri kadar para ödendi. Başka bir kurumda da çocuklar online derse girmediği zaman kurum parasını öğretmenden kesti.”