‎Ortaca’da “Geçinemiyoruz” eylemi

Muğla Ortaca’da Emek ve Demokrasi Platformu ve Ortaca Emekli Dayanışması emeklilerle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Kasım 2023
  • 22:00

Muğla Ortaca’da Emek ve Demokrasi Platformu ve Ortaca Emekli Dayanışması emeklilerle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Saat 17.00’da yapılan eylemde "Geçinemiyoruz, açlık ve ölüm sınırında yaşamak istemiyoruz" dedi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Emekliler yoksul dur "demek bile imkansızlaştı. Hayat pahalılığı çekilmez olmuştur. Söylemeye dilimiz varmıyor ama emekliler gerçekten açtır. Açlık; ölüm sınırında yaşama tutunmaya çalışmak demektir. Temel gıda maddelerinden akaryakıta, giyimden hizmet sektörüne, vergilere, harçlara, MTV' ye zam yapıp sonra ikiye katlayıp resmen haraç alınmasına kadar, zam üstüne zam yapılmıştır.”

Artan hayat pahalılığı, zamlar ve emeklilerin yaşadığı sıkıntıların anlatıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Sarayın şatafat içindeki yaşamı gözardı edilerek krizin bütün faturası emekli ve emekçilerin sırtına yüklenirken, uyguladıkları ekonomik politikanın iflası, mafya vari suç örgütlerinin yapılanmasına, kara para aklayan, uyuşturucu madde dünyasının merkezi haline getirilen ülkemizi sanki dış güçler bu hale getirmiş, hatta suçu ana muhalefet partisine yükleyecek kadar arsızca açıklamalar yapılmaktadır.”

Açıklamada OVP ve 12. Kalkınma Planı’na dair sermayeye yapılan teşvikler eleştirilirken barınma sorunu yaşayan öğrencilere de değinildi.  Bunun yanı sıra AYM kararına rağmen Can Atalay’ın serbest bırakılmaması eleştirilen açıklamada talepler şu şekilde ifade edildi:

 “* Emekli maaşları insanca yaşanacak bir düzeye çekilmelidir.

* Kamu emekçilerine ödenen 8.077 lira ayrımsız bütün emeklilere ödenmelidir.

* En düşük emekli aylığı asgari ücret tutarında olmalı ve alt sınır olarak ( kök ücret ) kabul edilmelidir. Asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırı baz alınmalıdır.

* Her emekli ve hak sahibine yılda 4 defa asgari ücret tutarında yasal ve resmi ikramiye ödenmelidir.

* Sağlıkta katkı payı kaldırılmalı, şehir içi toplu taşıma da emekliler ve hak sahiplerine ulaşım ücretsiz olmalı, özel halk otobüsleri kamulaştırılmalıdır.

* 2024 yılı bütçesinde emeklilerin talepleri dikkate alınmalıdır.”

Atılan sloganlarla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Ortaca