“Ölümün yasası olmaz”

Sokak hayvanlarının öldürülmesine yönelik yasa tasarısına karşı İstanbul, Antalya, İzmir, Eskişehir, Sivas ve Muğla’da eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Haziran 2024
  • 17:00

Mecliste tekrar gündeme gelen “Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklik”le AKP iktidarı, sokak hayvanlarının öldürülmesine yönelik adı atacak. İstanbul, Antalya, İzmir, Eskişehir, Sivas ve Muğla’da yapılan eylemlerle yasa teklifinin geri çekilmesini talep edildi.

Muğla’da Fethiye, Milas, Bodrum, Marmaris, Menteşe ve Datça Kent Konseyleri’nin çağrılarıyla saat 14.00'da Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda eylem yapıldı. Eylemde "Öldüren değil yaşatan yasa istiyoruz" denildi.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi Antalya'da hayvan katliamına karşı nöbetin dün 9. gününde Attalos Meydanında açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin güvenlik sorununun kaynağının köpekler değil, sokak köpeklerine, halka, tüm canlılara karşı sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu otoritesi olduğu vurgulandı.

Sokak hayvanlarının katledilmesini öngören tasarıya karşı İstanbul’da gerçekleştirilen mitingde, tasarının geri çekilmesi istenerek, çözümün katletme olmadığı vurgulandı. Sinevizyon gösterisinin ardından mitingin açılış konuşmasını Hayfed Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkan Yardımcısı Jale İyem yaptı. İyem konuşmasında şunları söyledi:

“Bu gün gelinen noktada çocuklar ve onların dostu olan hayvanları kutuplaştırmak istiyorlar. Her gün çocuklar, kadınlar ve doğamız vahşi insanların kurbanı oluyor. Çözüm yolları hayvanları ve tüm canlıları katletmek değil. Neden hayvanları kısırlaştırmak yerine öldürmeyi planlıyorsunuz? Hayvan severlere sahiplenin diyorsunuz ama belediyelerde buna dair hiçbir çalışma yapmıyorsunuz. Hayvan severler hayvanları korumak için ellerinden geleni yapacaklar. Asla bunu kabul etmiyoruz. 5199 Sayılı kanunun 20 yıldır eğer ki layıkıyla yerine getirilseydi bugün burada olmazdık. Adalet yerine gelmeden bu kararlılık ve irade sayesinde bütün canlıları koruyacağız.”

Ardından söz alan Veteriner Hekim Zehra Sinem Karslı’nın konuşmasından sonra kadın örgütleri hayvan haklarına dair konuşmalar yaptı.