ÖGİ’den Haziran ayı raporu

ÖGİ, Haziran ayı raporunda iktidar yanlısı medyanın seçim sürecindeki manipülasyonlarına dikkat çekti, tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Temmuz 2018
  • 11:53

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Haziran ayı raporunu açıkladı. Raporda seçim döneminde muhalif basını hedef alan saldırılara ve sermaye devletinin resmi yayın kuruluşlarının AKP iktidarının yayın organı gibi işletildiğine dikkat çekildi.

Tüm toplumdan alınan vergilerle işletilen TRT ve AA’nın, AKP iktidarının yayın organı gibi hareket ettiğine değinilen raporda, seçim günü AA’nın manipülasyonuyla şaibeli seçimlere taraf olduğu üzerinde duruldu.

“Seçim sürecinde de gerçekleri tersyüz ettiler”

Raporda, seçim kampanyası boyunca AKP iktidarının toplumsal muhalefete yönelik saldırılarının da bu medya tarafından çarpıtıldığının altı çizildi. “Önemli orandaki basın organları, muhalefete yönelik saldırılarda bile gerçeği tersyüz eden bir yayıncılıkla basın meslek ilkelerini ayaklar altına almış, kamuoyunu yanıltmayı yeğlemiştir” ifadelerinin yer aldığı raporda, söz konusu medyanın AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın saldırısını görmezden gelmesi buna örnek olarak verildi.

Devamında “Saldırgan taraf, iktidar partisinin vekili ve yakınları olduğu için yargı kalkanının yanı sıra basın kalkanıyla da korunmaya alınmaya çalışılmıştır. Nitekim saldırı sonrası meydana gelen ve Yıldız ailesinden de bir kişinin yaşamını yitirdiği kavgaya dair görüntüler de, algı oluşturulması için kırpılarak onlarca iktidar yanlısı yayın tarafından servis edilmiştir” denilen raporda, bu manipülasyona ve çarpıtmalara karşı “özgür basına ve basın ilkelerine her ne koşulda olursa olsun sahip çıkma” çağrısı yapıldı.

“192 gazeteci hâlâ tutuklu”

Haziran ayında 2 gazetecinin daha tutuklandığını hatırlatan ÖGİ, Türkiye’de basına yönelik saldırılara dair Haziran ayı sonundaki durumu şöyle özetledi:

“Halen 192 gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. 2 gazeteci gözaltına alındı. 2 gazeteci tutuklandı. 33 gazeteci yargılandı. 1 gazeteciye 1041 gün para cezası verildi. 7 gazeteci hakkında dava açıldı. 3 gazeteci yargılandıkları davadan beraat etti. 1 basın bürosuna polisler baskın yaptı saatlerce arama yaptı.”

Raporda son olarak, tutuklu 70 üyesinin de aralarında olduğu 192 gazetecinin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.