Nurhak şehitleri anıldı

Nurhak şehitleri Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga ölümsüzlüklerinin 51. yılında İstanbul'da ve İzmir'de mezarları başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mayıs 2022
  • 16:45

Nurhak şehitleri Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga ölümsüzlüklerinin 51. yılında İstanbul’da ve İzmir’de mezarları başında anıldı.

İstanbul’da Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) Karacaahmet Mezarlığı'nda Sinan Cemgil'in mezarı başında anma gerçekleştirdi. İlk olarak mezar başına sloganlar eşliğinde yürüyüş yapıldı. Anma programına başlamadan önce Nurhak şehitleri şahsında saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunda “Güneşi içenlerin türküsü” şiiri okundu. Ardından BMG adına Muhammed Hizmetçi bir konuşma gerçekleştirildi. Hizmetçi konuşmasında şunları ifade etti:

“Nurhak katliamının 51. Yılındayız. Aslında onlar 68 ile başlayan ve 71’e uzanan o kısacık zamana çok şey sığdırmayı başaran devrimcilerdi. Tıpkı Denizler, Mahirler gibi onlarda üniversite kürsülerinden emekçilerin kavgasına, yoksulların toprak işgali eylemlerinde yerlerini aldılar bu eylemlere öncülük ettiler. Onlar reformizmden kopmaya kendilerine başat bir görev olarak ilan etmişlerdi. Reformizme, düzen içi bir mücadeleye karşı onlar 71 kopuşu ile bir yanıt ürettiler. Sinanlar emekçilere bir ışık olmak uğruna THKO’yu kurdular. 68 hareketi ile başlayan ve 71’e uzanan bu devrimci çıkışı Filistin’e giderek enternasyonalist mücadeleyi yükselterek yükselttiler. Bugün onlar halen daha emekçilerin bilincindeler, biz halen daha onların adlarını anıyoruz. Onların adlarını kavga bayraklarına yazıyoruz.  Bu çok önemli çünkü öldükleri ile kalmadılar demek sadece bir ifade değil. Onların verdikleri mücadelenin boşa gitmediğini bir göstergesidir bugün süren mücadele.”

BMG adına yapılan konuşmanın ardından “Sinanları andığımız bugün aynı zaman Gezi Ayaklanması’nın da yıldönümü. Böylelikle Gezi şehitlerini de anmış oluyoruz.  Birleşik mücadelenin, devrimci önderliğin 31 Mayıs’larda ne demek olduğunu tekrar tekrar hatırlıyoruz.  Nurhaklardan bu yana başlayan bir mücadelenin bir sonucudur Gezi” denilerek Haziran Direnişi için yapılacak olan eyleme de çağrı yapıldı.

Anma programı son olarak Nurhak şehitleri için yazılmış bir türkünün hep birlikte söylenmesi ile sonlandırıldı. 

Anma ve yürüyüş boyunca “Sinan Cemgil ölümsüzdür!”, “Nurhak savaşçıları ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!” sloganları atıldı.

İzmir’de anma

İzmir’de ise Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ile Buca Emek ve Demokrasi Güçleri anma gerçekleştirdi. Buca Eski Mezarlık’ta Alpaslan Özdoğan’ın mezarı başında gerçekleştirilen anmada BMG adına yapılan konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Romalılar savaşçıları öldükleri zaman ‘öldü’ demezlermiş, ‘yaşadı’ derlermiş. Sinan, Alparslan ve Kadir yoldaşlar yaşamlarını devrimci mücadele ile anlamlandırıp son nefeslerine kadar birer devrimci olarak yaşadılar. Yoldaşlarımız devrimi durağan değil dinamik bir süreç olarak ele almış, reformist anlayışlardan kopuşları ile tarihe geçmişlerdir.”

“Yaşasın birleşik mücadelemiz” ve “Nurhak şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı.

Buca Emek ve Demokrasi Güçleri de Alparslan Özdoğan’ın mezarı başında anma gerçekleştirdi. Mezarlık kapısından Alpaslan Özdoğan’ın mezarına kadar sloganlarla yürüdü. “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganların atıldığı anmada platform ve aile adına Caner Canlı konuşma yaptı. Canlı şunları ifade etti:

“Yıllardan beri burada anmalar yapıyoruz. İstiyoruz ki Alpaslan Özdoğan, Kadir Manga, Sinan Cemgil hiç unutulmasın. Çünkü buradan bir devrim ateşi yakılmaya çalışıldı. Ama başarılı olunamadı. 31 Mayıs Nurhak unutulmamalı.”