Nükleer karşıtları Sinop’ta buluştu

Çernobil nükleer katliamının 29. yıldönümünde binlerce kişi Sinop’ta buluşarak “Nükleere hayır!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Nisan 2015
  • 10:46

Mersin ve Sinop’ta nükleer santral projesi için adımların atılmaya başlandığı bir süreçte Türkiye’nin dört bir yanından nükleer karşıtları Sinop’a geldi.

Miting için otobüslerle Sinop’a gelenler Eski Otogar/Diojen heykelinin bulunduğu alanda toplandı.

Başta TMMOB’ye bağlı odalar, DİSK ve KESK olmak üzere çevre ve köy derneklerinin de pankartlarıyla katılım sağladığı mitingde ilerici ve sol güçlerin yanı sıra Türk-İş de yer aldı.

Sinop’un yerel halkı ve esnafından da nükleere karşı yoğun bir tepki var. Sinop’taki dükkanların camlarına, teknelerin üzerine nükleer karşıtı döviz ve afişler asıldı.

En önde Sinop Nükleer Karşıtı Platform’un “Nükleere Hayır!” pankartının taşındığı yürüyüşe Sinoplu emekçiler de pencere ve balkonlardan tencere, tavalarla destek verdi.

Yürüyüş sırasında AKP İl binası önünden geçilirken "Hırsız, katil Erdoğan!" sloganı haykırıldı. Yürüyüşün ardından Uğur Mumcu Meydanı'na ulaşan kitle, Haziran Direnişi ve nükleer karşıtı mücadelede yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirdi.

PRAKSİS, Hasan Akyol, Nurettin Güleç ve Berkhan Güder şarkılarıyla mitingde sahne aldı.

 

“Sinop’a nükleer yaptırmayacağız!”

Mitingde konuşan Sinop Nükleer Karşıtı Platform Koordinatörü Zeki Karataş, Sinop’a nükleer santral yaptırtmayacaklarını, Akkuyu ve İnceburun’daki projelerin hayata geçmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Karataş mücadelelerinin süreceğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Sinop Belediye Meclis Üyesi ve Sinop Balıkçıları Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Türkoğlu da nükleer santral kurulması halinde yüzlerce balıkçı ve ailelerinin de geçim kaynağının yok olacağını belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Önder de santralin yapılmasına izin verilmeyeceğini ifade etti.

Eylemde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, televizyonlarda yapılan nükleer santral propagandasını ve 23 Nisan’da çocukların buna alet edilmesini teşhir etti. Nükleer santralin rant ve para uğruna yapılmak istendiğini söyleyen Köse, ülkeye bir yarar sağlamayacağını söyledi.

Nükleer karşıtları 26 Nisan Pazar günü, Çernobil nükleer felaketinin 29. yıldönümünde Kadıköy'de gerçekleştirilecek olan mitingde buluşacak.

Saat 13.00-14.00 arasında Süreyya Operası önünde sergilenecek performansların ardından saat 14.00'te de Boğa Heykeli'nde toplanılarak yürüyüş başlayacak.