“Mültecilere yönelik ırkçı saldırıları durdurun!”

Kayseri’de başlayıp yayılan ırkçı saldırılar üzerine insan hakları ve mülteci hakları savunucusu kurumlar “Mültecilere yönelik ırkçı saldırıları durdurun!” başlığı ile yazılı açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2024
  • 23:30

Kayseri’de başlayıp yayılan ırkçı saldırılar üzerine insan hakları ve mülteci hakları savunucusu kurumlar “Mültecilere yönelik ırkçı saldırıları durdurun!” başlığı ile yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada “30 Haziran gecesi, Kayseri Danişment Gazi Mahallesi’nde 6 yaşında bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara uğradığı haberi üzerine sokağa çıkan gruplarca, mülteci karşıtı ve ırkçı sloganlar eşliğinde, gece boyunca ırkçı saldırıların sürdüğü” belirtildi. Açıklamanın devamında Kayseri Valisi’nin “mağdur çocuk Türk değil” sözlerinin de ırkçılığın farklı bir boyutu olduğu vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

“Hükümet bu vahim gelişmelerden siyasi olarak sorumludur. 13 yıldır daha da belirginleşen pragmatist göç siyaseti esas olarak sosyal destek ve hukuki korumadan mahrum bırakılan ve ağır sömürü çarkına sürülen mültecileri mağdur etmektedir. Kayseri, Konya gibi sanayi kentlerini ucuz ve güvencesiz göçmen emeği üzerinden vahşi bir emek pazarı yarışına sokan ve ‘Anadolu Kaplanları’ olarak bilinen muhafazakâr patron örgütleri de bu pragmatist göç siyasetinin önemli bir parçasıdır ve olayların bu hale gelmesinde sorumlulukları vardır.

Nitekim saldırıların gerçekleştiği Danişment Gazi ve Eskişehir Bağları mahalleleri aynı zamanda, mülteci ve yerli organize sanayi işçilerinin yaşadığı emekçi yerleşim birimleridir ve bir arada insanca yaşamın yolu 2017’de olduğu gibi ortak talepler etrafında örgütlenerek mücadele etmelerini zorunlu kılmaktadır.  Kayseri Saya Emekçileri Derneği de bunun olumlu bir örneğidir. Ancak linç saldırıları ve körüklenen nefret yerli ve mülteci nüfus arasında gelişen bu bağları parçalamaktadır. Sendikaların ve emek örgütlerinin de bu süreçte işçilerin birliği, halkların kardeşliği için ses çıkarması, bu nedenle ayrıca önem kazanmaktadır.”

Açıklamanın devamında İzmir’de göçmen işçilerin katledildiği de hatırlatılarak ırkçı saldırıların durdurulması çağrısı yapıldı.

Açıklamayı imzalayan kurumlar şöyle:

“Antikapitalistler, Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, DEM Parti Göç ve Mülteciler Komisyonu, DSİP, EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu), Eko Anarşistler, Ekoloji Birliği, Emek ve Adalet Platformu, Enternasyonal Dayanışma, Göç İzleme Derneği, Göçmen Sendikası Girişimi, Halkların Köprüsü Derneği, Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De, İklim Adaleti Koalisyonu, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği, İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, İzmir Müzisyenler Derneği, İzmir Yeşil Gelecek Derneği, Jineps Gazetesi, Marksist.org, Muğla Çevre Platformu, Mülteci Medyası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Sınırsız Dayanışma, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi, Validebağ Direnişi, Validebağ Savunması, Yaşamak Sosyal Alan ve Dayanışma Derneği, Yeşil Sol Parti Mültecilerle Dayanışma Çalışma Grubu.”