Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Evrensel muhabiri Metin Göktepe, işkenceyle katledilişinin 20. yılında mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ocak 2016
  • 14:08

8 Ocak 1996’da Ümraniye E Tipi’nde katledilen devrimcilerin cenaze törenini takip etmek için gittiği Alibeyköy’de polisler tarafından gözaltına alınarak işkenceyle katledilen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe mezarı başında anıldı.

Göktepe’nin Atışalanı Esenler Kemer Mezarlığı’ndaki mezarı başında yapılan anma saat 11.00’de başladı.

Anmada ilk sözü Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat aldı. Göktepe’nin katledilişini anlatan Polat, gazeteci katillerinin ilk kez ceza aldığını ancak asıl sorumluların korunduğunu belirtti. Anmada bulunan meslektaşlarının onun takipçisi olacağını ifade etti.

Ardından sözü anne Fadime Göktepe aldı. 20 yıldır kendisini yalnız bırakmayanlara teşekkür eden Göktepe, oğlunun ve diğer gazetecinin katillerinin cezalandırılmamasına tepki gösterdi.

Ardından söz alan Nazım Alpman, 20 yıl önce Göktepe’nin mezarı başında toplanmanın kolay olmadığını belirterek Göktepe davasının ilden ile kaçırıldığını hatırlattı. Kürdistan’daki katliamlara da dikkat çeken Alpman, DİHA muhabiri Nedim Oruç’un da gözaltında katledilmek istediğini fakat gösterilen dayanışma sayesinde gözaltına alındığının kabul edildiğini söyledi.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da Nedim Oruç’un kaybedilmek istenmesine dikkat çekti. Kürdistan’daki kirli savaşa değinen Gürkan, “savaşın ve barışın gazeteciliği var” diyerek burjuva medyanın aksine Metin Göktepe gibi gerçekleri yazan gazetecilerin de olduğunu söyledi. Basına yönelik baskı ve saldırıları teşhir etti.

“Metin’e yine ölüm haberleriyle geliyoruz”

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ise “20 yıl sonra Metin’e yine ölüm haberleriyle geliyoruz” dedi.

TGS İstanbul Şubesi başkan Yardımcısı Utku Zırığ baskı ve katliam politikalarına karşı gazeteciler arasındaki dayanışmanın önemine dikkat çekerken, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da Göktepe’yi katledenlerin katliamlarla iktidarlarını sürdürdüğünü belirterek katliamlara kaşı işçi ve emekçilerin direniş geleneğini özgürlük, eşitlik, barış mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker Kürdistan’daki katliamları teşhir ederek “katliamlara destek veren bir devlet yapısı var” dedi. Göktepe’yi anarak Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasını teşhir etti.

“Cezasızlık bu devlette kuraldır”

Son sözü ise Göktepe ile birlikte gözaltına alınan Efkan Bolaç aldı. Göktepe ile birlikte aynı araçta tutulduklarını ve diyaloglarını anlatan Bolaç, daha sonra telsizden gelen talimatla kendisinin bırakıldığını Göktepe’nin ise götürüldüğünü belirtti. Ardından Göktepe’nin cansız bedeninin bulunduğunu anlattı. “Cezasızlık bu devlette kuraldır” diyen Bolaç, devletin katillerini koruduğunu ve Göktepe’nin katledilmesi karşısında sadece 20 ay gibi göstermelik bir ceza verildiğini hatırlattı.

Konuşmaların ardından Göktepe’nin mezarına karanfiller bırakılarak anma sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER