“Mehmet Edip Taşar serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 640. hafta F Oturması’nda Silivri Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Mehmet Edip Başar’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Haziran 2024
  • 15:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 640. hafta F Oturması’nda Silivri Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Mehmet Edip Başar’ın serbest bırakılmasını istedi.

Şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada yaşamını yitiren hasta mahpuslar şu ifadeler kullanılarak hatırlatıldı:

“Şırnak T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan Yıldırım Han, kanser hastalığı nedeniyle 3 hafta önce tedavi için Ankara’ya hastaneye gönderilmişti. Ne yazık ki yaşamını kaybetti. 27 Haziran 2024 tarihlinde ise Afyon Bolvadin T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Şefik Esen, 40 gündür tedavi gördüğü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde yaşamanı yitirdi.”

Açıklamanın devamında Taşar’ın sağlık durumu hakkında şunlar söylendi:

2022 yılında tutuklanmadan önce 12-13 kez anjiyo olan Taşar’a “tutuklandıktan sonra ise 4-5 kez anjiyo yapılmıştır. Toplamında kalp yetmezliği nedeniyle 17 kez anjiyo olmuştur. Nabız %30 civarında atmaktadır. Kalp damarlarında 6 Stent takılmış olup, kalp ritim bozukluğu da bulunmaktadır. Kronik şeker hastalığı vardır ve bazı dönemlerde şeker yüksekliği 600’ü bulmaktadır. Hapislik koşullarında pek çok ağır sağlık sorunları yaşamaktadır. Yanı sıra; yüksek tansiyon ve prostat rahatsızlığı da bulunmaktadır. Hastalıkları nedeniyle hastane kontrollerine tekerlekli sandalye ile götürülüp getirilmekte ve kronik hastalıklarından kaynaklı olarak haftanın 3 günü hastanede geçmektedir. Bireysel ihtiyaçlarını gideremiyor ve arkadaşlarının yardımıyla yaşama tutunmaya çalışmaktadır. Bazen günlerce yatağında çıkamadığı durumlar yaşamakta, arkadaşlarının desteğiyle ayağa kaldırılıp 10 dakika dolaştırılmaktadır. Gözleri yavaş yavaş görmemeye doğru gidiyor fakat kronik hastalıkları nedeniyle ameliyatı riskli görülüyor.”

Mahpusların sağlık durumunun tedavinin engellenmesiyle her geçen gün daha da kötüleştiği vurgulanan açıklama Taşar ve ağır hasta mahpusların yaşam hakları için serbest bırakılması talebi dile getirilerek tamamlandı. Eylem açıklamanın ardından sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul