Sermaye iktidarı, gençliği ucuz iş gücü olarak kapitalizme entegre etmek ve dinci gericilikle biat ettirmek amacıyla eğitim alanına dönük yatırımlar yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı “2018 Devlet Yatırım Programı” kapsamında Toplulaştırılmış Projelerin Alt Projeleri’ne ilişkin yaklaşık 11 milyar TL değerinde devam eden inşaat ve yeni projeleri açıkladı. MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yayımlanan programda, imam hatip, fen lisesi, Anadolu lisesi, meslek lisesi, pansiyonlar, spor salonları ile öğretmen evlerine ilişkin devam eden ve yeni projeler yer aldı. Önümüzdeki 4 yıla ilişkin projelendirmenin yer aldığı programa göre bütçeden aslan payını AKP’nin gözbebeği konumundaki imam hatip liseleri ve ucuz iş gücü yetiştirmesi planlanan meslek liseleri aldı.
En az fen lisesine
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, MEB’in 11 milyar TL’yi geçen inşaat yatırımından en az payı, en başarılı olarak kabul edilen fen liseleri aldı. Bakanlık sadece 10 fen lisesi planlayarak bu okullar için 218 milyon TL ayırdı. Bakanlık 10 tanesi yeni olmak üzere toplam 182 imam hatip lisesi için ise 2 milyar 585 milyon TL ayırdı. Programa göre 2017 yılında fen liseleri için 68 milyon 828 bin lira harcayan bakanlık, imam hatip liseleri için ise 536 milyon 117 bin lira harcadı. Yapımına devam edilen 10 fen lisesine karşılık 182 tane imam hatip inşa etmeyi planlayan MEB, 284 meslek lisesine karşılık da 140 Anadolu lisesi, 18 spor lisesi 9 güzel sanatlar lisesi ve 8 sosyal bilimler lisesinin inşa edildiği açıkladı.
Ucuz işçi yatırımı
Bakanlığın en ciddi yatırımı ise sanayi tesisleri ile iş birliği yapılarak ucuz iş gücü deposu olarak görülen meslek liseleri için oldu. MEB, devam eden 274 meslek lisesi inşaatı ve 10 yeni lise için toplam 3.9 milyar TL ayırdı. Buna karşın Anadolu, sosyal bilimler ve sosyal bilimler liseleri için ise sadece 2.4 milyar TL harcanması planlandı. Bakanlığın ayrıca çoğunluğu meslek lisesine 108 atölye inşaatı için de 449 milyon TL ayırması da dikkat çekti.
Okul yoksa pansiyona
Bölgelerinde istedikleri lise bulunmayan çocuklara alternatif olarak gösterilen pansiyonlu liseler için MEB’in pansiyon yatırımı da milyar liraya dayandı. Bakanlık programında 5’i yeni 101 pansiyon için 788 milyon TL ayrıldı. Bakanlık dinci vakıflarla yapılan protokollerle milyonlarca insana ulaşma imkânı verdiği Halk Eğitim Merkezleri kapsamındaki 52 proje için 360 milyon TL ayırdı. Özel eğitim ve rehberlik okulu ile rehberlik araştırma merkezi inşaatları için 54 projede 415 milyon TL, 21 öğretmen evi ve hizmetiçi eğitim enstitüsüne de 200 milyon TL ayrıldı.