“Martı” projesinin mimarından Mimarlar Odası’na dava

Kabataş İskelesi’nin olduğu bölgede yapılacak “Martı” projesinin mimarı Hakan Kıran , Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk ve Şube ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı’ya manevi tazminat davası açtı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Aralık 2016
  • 11:21

Kabataş İskelesi’nde, İstanbul’un siluetine ve bölgenin doğal yapısına zarar vereceği nedeniyle pek çok tepki çeken “Martı” projesinin inşası devam ederken, projenin mimarı Hakan Kıran Mimarlar Odası yöneticilerine tazminat davası açtı.

Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre, projeyle ilgili eleştirileri nedeniyle haklarının zedelendiğini ve hakarete uğradığını iddia eden Kıran, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk ve Şube ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı’ya 1000 TL’lik manevi tazminat talebiyle dava açtı.

10 Ağustos’ta Kabataş İskelesi kapatılarak projenin inşasına başlanırken, öncesinde eylemler ve etkinliklerle protesto edilmişti. Bu eylemleri de açtığı davaya “delil” olarak sunan proje mimarı, Topbaş ile herhangi bir ortaklığı bulunmadığını ve projenin İstanbul’un siluetine zarar vermeyeceğini öne sürdü.

Mimarlar Odası: Eleştiriler ifade özgürlüğü çerçevesinde

Hakkında açılan davaya yanıt olarak 11. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimliğine yazı yazan Mimarlar Odası Büyükkent Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk, İstanbul’un en önemli yerlerinden birine yapılan ve kentsel sit alanında kalan bölgeye bir projenin yapılmasının kamuoyuna tartışmaya açılması gerektiğini ve tüm eleştirilerin ifade özgürlüğü çerçevesinde olduğunu belirterek sözlerine şöyle dedi: “Kentsel sit alanında imar hukukuna, şehircilik ilkelerine, koruma ilkelerine aykırı olarak ve tarihi mekanı tahrip edecek bir proje hakkında kamuoyunu bilgilendirmek Mimarlar Odası yöneticilerinin aynı zamanda görevidir.” Yılmaztürk davanın hukuksuz olduğunu belirterek reddini talep etti.

Mücella Yapıcı’nın da önümüzdeki günlerde cevap yazısını mahkemeye göndererek davanın reddini talep edeceği belirtildi.